Broadcoms nya växel Strataxgs Tomahawk framställs som något av ett fartmonster eftersom den har utgångar för 32 portar på vardera 100 Gbit/s, 64 portar för 40 eller 50 Gbit/s eller 128 portar för 25 Gbit/s. Därmed går det att komma upp i 3,2 terabit per sekund från en och samma enhet.

Enligt Broadcom innebär det att man ökar överföringsprestandan 2,5 gånger. För att få en bild av vad denna hastighet innebär nämner Broadcoms företrädare att man teoretiskt skulle kunna överföra 1,5 miljoner filmer från Netflix på en och samma gång.

I dagsläget är det främst 10 Gbit-växlar som används i datahallarna medan det visserligen finns en standard för 100 G Ethernet från standardiseringsorganisationen IEEE men där den breda utvecklingen går mot 25 eller 40 Gbit/s under de närmaste par åren.

– Det vi ser nu är kulmen av ett mångårigt arbete som vi gjort ihop med våra partners där målet är att få en smidigt övergång till betydligt snabbare nätverk, säger Broadcoms nätverkschef Rajiv Ramaswami i ett uttalande.

Broadcoms chipssatser i serien Tomahawk bygger på en processorer med sju miljarder trasistorer och ska nu utvärderas av flera partners som förväntas börja leverera sina första 32 Tbit/s-växlar under nästa år.