I början på året gick företrädare för Canonical, företaget bakom Ubuntu, ut med att några pekmobiler med operativsystemet Ubuntu inte lär dyka upp i år. Sedan dess har dock utvecklingen tuffat på om nu kommer beskedet att Ubuntu Touch har färdigställts. Det handlar om en version som kallas ”release to manufacturing”, rtm, som främst riktas till telefonleverantörer och utvecklare.

Med denna version på plats finns det utsikter att de första telefonerna med Ubuntu Linux ska dyka upp i handeln inom någon månad. Bland dessa märks Meizu MX4 Ubuntu Edition som Canonical utvecklar ihop med ett kinesiskt bolag. Den ska börja säljas i december och förväntas komma i ett par olika versioner, exempelvis med processor från antingen Mediatek eller Samsung samt med skärmupplösning på hela 2560x1536 punkter. Som prisexempel nämns att man förväntar sig nivåer på mellan 200 och 400 dollar, alltså max 3 000 kronor.

Vill man inte vänta på en specifik Ubuntutelefoner finns även möjligheten att själv installera Ubuntu Touch på exempelvis Nexus 4, Nexus 7 eller Nexus 10.