Under Microsofts lansering av nästa version av Windows står det klart att man fått ge efter för den starka kritik som företagsanvändarna riktat mot Windows 8. För nu är startmenyn tillbaka och det ska bli lättare att jobba traditionellt även med program som leveras som appar.

Thomas Floberg Microsofts affärsområdeschef för Windows säger att man under det kommande året fram till leveransen av Windows 10 kommer att jobba intensivt med sina partners kring den nya produkten.

– Det innebär även att vi kommer att bjuda in externa partner som aktiva deltagare i utvecklingsprocessen. Att vi går från version åtta till tio pekar inte bara på att supporten kommer att bli långvarig utan att vi även kommer att se en kontinuerlig utveckling. Det blir ungefär som att byta delar i ett flygplan som redan är i luften.

Även för programutvecklare utlovas stora förändringar där Microsoft nu talar om en och samma kodbas för alla produkter.

– Vi går mot en stor förändring kring hela applikationsmodellen där man ska kunna utveckla enhetligt för alla typer av enheter och det är något vi kommer att tala mycket om på vår nästa utvecklarkonferens i april, säger Thomas Floberg.

Om den likriktning som det nu talas om även innebär att lite udda varianter som Windows RT kommer att försvinna vill han kommentera men klart är att denna version av Windows nu har övergetts av alla förutom Microsoft själva.

Inför Microsofts lansering av Windows 10 spekulerades mycket kring framtida betalmodeller och inte heller här vill Microsoft gå ut med några detaljer. Den modell som många företag tillämpar kallas software assurence där man i princip betalar en årsavgift för att få utnyttja valfri version av Windows, något som skulle kunna vidareutvecklas till en leveransmodell där man i likhet med Office 365 även får alla nyheter utrullade med automatik.

– Det kommer att hända oerhört mycket under det kommande året och det finns mycket kvar som vi inte pratat om, är allt Thomas Floberg vill säga när nya licens- och betalmodeller kommer på tal.

Frågan är nu om dessa nyheter räcker för att locka den stora majoritet som håller fast vid Windows 7 att uppgradera.

Peter Lindén, it-chef på Kemikalieinspektionen, har följt Microsofts lansering av Windows 10 med stort intresse.

– Det jag sett hittills är klart intressant och jag tror Microsoft har tänkt rätt med Windows 10 och att det kommer bli en bra version som ger mervärde för företag och organisationer.

– Att den kommer inom så snar framtid gör att vi inte kommer köra någon utrullning på Windows 8.1 utan vänta till hösten 2015 och då köra ut Windows 10 om allt går som vi tänkt med tester och förberedelser.

Fakta

Att det finns oerhört mycket att göra för Microsoft på företagssidan visar inte minst den nedslående statistiken från IDC. Kring årsskiftet fanns 715 miljoner exemplar av Windows på företagsdatorer men bara 16 miljoner av dessa var den senaste versionen, Windows 8 medan 224 miljoner höll fast vid Windows XP. Läget har inte förbättrats särskilt mycket i år. Bara en femtedel av alla företag som använder Windows har uppgraderat till version 8, enligt en färsk rapport från analysföretaget Forrester Research.