Under den tre timmar långa utfrågningen sa Oettinger att han inte kunde förstå upprördheten över att ett stort antal kvinnliga kändisar fått sina Icloud-konton hackade och fått nakenbilder av sig själva spridda på nätet.

– Om någon är korkad nog att som kändis ta nakenbilder av sig själva och lägga dem online kan de knappast räkna med att vi ska skydda dem. Jag menar, dumhet är något du inte kan rädda folk från, sa Günther Oettinger.

Den blivande kommissionären, som ska få ansvar för den digitala ekonomin och det digitala samhället, menade att hans svar bara var "halvallvarligt", men kritiken har inte låtit vänta på sig.

– Uttalandet är helt otroligt. Personen som söker jobb som ansvarig för att öka tilliten till internet för att européer ska göra mer affärer online, skyller att personer fått sina personliga data spridda utan tillåtelse på offren, kommenterar Julia Reda, parlamentariker för Europeiska Piratpartiet.

– Det finns många lärdomar att dra från fotoincidenten som är politiskt relevanta, som om molnsäkerhet, digital mognad, användarvänlighet och sexismen i samhället. Det här är bara ett skämt för de som inte vet någonting om dessa ämnen. Det är tveksamt om Oettinger är kvalificerad för jobbet att forma EU:s digitala samhälle de närmaste fem åren, fortsätter Julia Reda.

Günther Oettinger har också fått kritik för sin inställning till nätneutralitet, som han menade kan förbigås om det finns ett starkt allmänintresse. Det fick franska aktivistgruppen La Quadrature du Net att gå i taket.

– Herr Oettingers inställning till nätneutraliteten visar inte bara att han inte vet något om de viktiga frågor den innefattar, utan också att han är villig att böja sig för lobbying från teleoperatörer, säger medgrundaren Félix Tréguer till IDG News.

Tyske Günther Oettinger är i dag kommissionär med ansvar för energifrågor och kommer - förutsatt att han godkänns av parlamentet - få sin nya digitala portfölj den 1 november.

IDG News