Den här artikeln skrivs på en sju år gammal dator som jag numera främst använder för att testa hur nyare program fungerar ihop med äldre processorer och grafikkort. Det enda som är nytt på datorn är att den gamla hårddisken bytts ut mot en snabb flashdisk. Direkt när testversionen av Windows 10 blev tillgänglig laddade jag ner den som en iso-fil och inledde installationen på min gamla burk. Då valde jag att formatera om hårddisken men på min vanliga jobbdator måste installationen givetvis ske virtuellt.

Mitt första intryck påminner lite om det jag upplevde när jag gick från Vista till Windows 7: det var ju så här Microsoft borde ha gjort från början!

Microsoft har varnat för att Windows Technical Preview kan vara svår att hantera för ovana användare men den varningen tycker jag nog är lite onödig. Själva installationen rullar på precis som den ska och fungerar helt smärtfritt. Samma sak upplever jag med hanteringen av det nya operativsystemet där ju allt blir så mycket smidigare när något som liknar den traditionella startmenyn är på plats. När min 13-årige son satte sig vid datorn (han är speltokig och vägrar Windows 8 på sin speldator) var det första intrycket: äntligen, nu är allt som vanligt.

Jag har även testat att installera ett antal program, exempelvis IBM Notes som jag använder för att skriva den här artikeln samt kört sådant som Youtube och Netflix som rullar på utan problem. Sedan testade jag att installera Symantecs sprillans nya säkerhetsprogram Norton Security men det fungerade inte alls så jag får nöja mig med de säkerhetsfunktioner som är inbyggda i Windows 10.

För de allra flesta som vill ta en titt på det nya operativsystemet är en virtuell installation det naturliga valet och då kan man ju köra Windows 10 utan att behöva radera tidigare operativsystem. Jag hör installerat Windows 10 virtuellt med Oracles Virtualbox där man smidigt kan ställa in parametrar för hur mycket arbetsminne och hårddisk man vill tilldela. Minimikravet för 64-bitarsversionen av Windows 10 är bara 2 GB arbetsminne och 16 GB hårddiskutrymme men 4 GB ram är givetvis att föredra. Även om man kör det hela virtuellt funkar det fint fast här har jag ännu inte hunnit installera några tilläggsprogram.

Mitt första omdöme om Windows 10 måste bli tummen upp och jag ser med tillförsikt fram emot den fortsatta utvecklingen.