Affären aviserades till en början till ett pris på 16 miljarder dollar, plus upp till 3 miljarder dollar. Men köpesumman har nu hamnat på 21,8 miljarder dollar, nästan 160 miljarder kronor, då Facebooks aktiekurs har stigit.

Läs mer: Facebook köper Whatsapp

Efter affären tar Jan Koum, som är grundare och vd för Whatsapp, plats i Facebooks styrelse.

Det uppger båda företagen i en inlaga till den amerikanska finansinspektionen, Sec som lämnades in under måndagen. Genom köpet får Facebook tillgång till Whatsapps enligt egen uppgift 500 miljoner användare världen över. Appen ökar snabbt i popularitet i länder som Brasilien, Indien, Mexiko och Ryssland. Ett stort frågetecken kommer att bli hur Facebook kommer att hantera Whatsapp betydligt mer långtgående integritetregler.

Whatsapp uppger sig inte samla och analysera in namn, adresser eller e-postinformation från sina användare, men däremot utnyttjas användarnas mobilnummer för att tjänsten ska fungera.

Facebook och Whatsapp uppger båda att företagen kommer att fortsätta att drivas var och ett för sig. Vidare uppger Facebook att företaget kommer att respektera Whatsapps integritetsregler, men exakt hur data ska delas i framtiden är oklart. Om Facebook ska använda Whatsapp-data på ett annat sätt än meddelandetjänsten, så krävs först medgivande från dess användare. Affären godkändes av amerikanska finansinspektionen i april och nyligen av EU-myndigheterna.

I det gemensamma inlägget under måndagen uppgav båda företagen att de ser fram emot att koppla ihop ännu fler människor världen över och att de ska skapa fortsatta värden för användare av Whatsapp.