It-minister är inte precis något som den nya rödgröna regeringen skyltar med. Ingen nämndes av Stefan Löfven när han räknade upp sina ministrar under fredagens regeringsförklaring.

En stund senare gick både Socialdemokraterna och Miljöpartiet ut med namn på it-ministern – men det var två olika namn. Var det infrastrukturminister Anna Johansson, S, eller bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan, MP, som skulle få frågorna på sitt bord? Efter mycket om och men bekräftade Mehmet Kaplan på fredagseftermiddagen för Computer Sweden att han är it-minister. Exakt vad som hamnar på hans bord är däremot fortfarande luddigt.

Allt är helt enkelt inte sampratat ännu.

– Nej, det är statsministern som beslutar och alla detaljer är inte utmejslade ännu. Men infrastrukturministern får inga it-frågor på sitt bord – det är annat som diskuteras, säger Fredrik Ahlén, expeditionschef på Näringsdepartementet.

När CS frågar runt för att höra vilka förväntningar som finns på den nya it-ministern är innovation en sak som många lyfter fram. Inte minst för att Mikael Damberg, som är chef över Mehmet Kaplan, har titeln närings- och innovationsminister.

– Innovation är det som ligger mig varmast om hjärtat och det är ju Damberg som äger det. It-relaterad innovation utgör 50 procent av all innovation i EU. Bredband åt alla är självklart viktigt men det vore ju fantastiskt om vi kan boosta it-baserad innovation, säger Staffan Truvé, teknisk chef på Recorded Future och styrelseordförande i Interactive Institute.

Innovation kopplad till it står i fokus också för Darja Isaksson, strateg på den digitala byrån Ziggy som hon också grundat.

– Jag hoppas på ett väldigt nära samarbete mellan it- och innovationsfrågorna i regeringen, säger hon.

– Jag vill att regeringen hanterar information som en infrastrukturfråga. Genom att se till att e-legitimation fungerar, och att information om alltifrån vårddata till trafikflöden finns tillgängligt för hela världen, kan vi skapa tillväxt, ge oss själva konkurrensfördelar och potentiellt mängder av mikroströmmar av intäkter till svenska staten från intressanta bolag i hela världen

Det är också viktigt att inte kasta bort det arbete som gjorts under förra regeringen anser flera av dem CS har talat med.

– Jag hoppas Mehmet Kaplan fortsätter i samma riktning och inte ser det som en sektorsfråga eller en teknisk fråga utan tar ett större grepp om digitaliseringen, säger Ellinor Bjennbacke, näringspolitisk chef på IT & Telekomföretagen.

– Alla ministrar bär ett ansvar för digitaliseringen men det är viktigt att han får ett samordnande ansvar för att skynda på utvecklingen. För detta krävs bland annat ett bra innovationsklimat för digitala tjänsteföretag men också att det rent allmänt finns goda näringspolitiska förutsättningar.

Även när det gäller it i vården är det viktigt att it-ministern sätter sig in i den komplexa frågan anser Jonas Söderström, användbarhetskonsult på Inuse.

– Där pågår en utredning om it-effektivitet i vården och det gäller att verkligen ta tag i den när den är klar om något år. Den bygger på insikten om att vi gjort totalt fel hittills och att vi måste göra helt om. En ny it-minister måste inse vidden av det – kanske gäller samma sak på andra områden – skolans digitalisering exempelvis.