Vilka är Sveriges hetaste it-bolag?

Computer Sweden botaniserar bland årsredovisningar, stöter och blöter intressanta företag med investerare och dyker ner i databaser för att hitta de hetaste och mest snabbväxande it-företagen med en omsättning på max 100 miljoner kronor.

Efter mycket grävande, diskuterande och sållande kommer vi fram till en lista på 50 företag. Vi kallar den HIT-listan. H som i hajp, I som innovation och T som i tillväxt.

Nedräkningen för årets lista börjar nu. Första företag ut är Kaustik, som utvecklar en webbtjänst för att administrera personlig assistans, och som snabbt vinner terräng både i privat och offentlig sektor.

Det har snart gått ett år sedan förra listan – och vi kan konstatera att det hänt en hel del. Det kommer till exempel att bli en ny etta, då fjolårets vinnare Widespace vuxit ur listan, det vill säga passerat 100 miljoner kronor i omsättning.

Tre bolag har blivit uppköpta. Nätverksföretaget Tail –f Systems som Cisco lade beslag på i juni. Och bara några dagar senare köpte amerikanska Solarwinds upp Pingdom, som utvecklar övervakningssystem för webbsidor och webbservrar. Det tredje uppköpet skedde så sent som förra veckan, då Teliasonera köpte Karlstadsbaserade Ipeer.

Tur då att det knappast råder brist på nya kandidater. Nomineringarna har strömmat in under sommaren. Det är lätt att se att det finns massor av innovationsförmåga och entreprenörskap i Sverige.

Den 18 november är nedräkningen till ända och vi presenterar de 50 företagen och vilket som tar över tronen efter Widespace.

Till sist: Det är känt sedan länge att det råder skriande brist på kvinnliga entreprenörer inom it. Och det är glest, glest med de kvinnliga vd:arna bland årets nominerade HIT-bolag. Känner du till entreprenörsbolag som leds av kvinnor. Hör av dig till oss!

Fakta

Stockholmsföretaget Widespace utsågs till fjolårets HIT-bolag. Företaget, som grundades 2007 säljer och utformar mobilaannonser. Det omsatte 46,4 miljoner kronor 2012, men har nu passerat 100 miljoner och är därför inte med och konkurrerar i år.