Xyz har i dag flest registreringar av de nya toppdomänerna med nästan 600 000. Men då har återförsäljaren Network Solutions gett bort xyz-domäner till sina befintliga kunder som inte beställt dem och på så sätt dragit upp siffran.
Annars verkar toppdomäner med geografisk koppling hittills höra till vinnarna.

Både Berlins och Londons toppdomäner är med på tio-i-topp-listan och fortsätter man neråt listan finns även New Yorks domän – nyc som lanserades för bara någon vecka sedan – och tokyo, bayern, hamburg och köln med bland de 30 toppdomäner som hittills lyckats locka flest.
Stockholms stad ansökte för två år sedan om en egen toppdomän och snart är det dags att skriva avtal med Icann, den organisation som sköter domänhanteringen i världen.

– Ja, vi förbereder oss nu och tittar på hur de städer som ligger före oss gör med sina toppdomäner, säger Hanna Brogren, kommunikationsdirektör på Stockholms stad.

De olika städerna har haft lite olika angreppssätt och kräver lite olika mycket koppling till staden för att registrera en domän. För en nyc-adress krävs att det finns en fysisk adress i New York medan london-domänen är öppen för alla som ”är intresserade av London för att de är baserade där eller har en anknytning till eller ett intresse för staden”.

Vilken väg Stockholm väljer vill inte Hanna Brogren svara på eftersom förhandlingarna med Icann fortfarande pågår.

– Men vi har nog mer tänkt som New York, säger hon.

Vad är tanken med att ha en egen toppdomän för Stockholm?

– Vi tror att det kan positionera Stockholm och Stockholmsföretag i världen. Att i sin webbadress kunna markera var du geografiskt befinner dig – att du är ett Stockholmsföretag – kan ha ett stort värde.

Många företag har också ansökt om egna toppdomäner. Svenska SCA är ett av de företag som har en egen.

– För vår del handlar det om vår varumärkesstrategi. Vi vill se till att ingen annan registrerar den, säger Karl Stoltz, presskontakt på SCA.

– Vi har inga direkta planer för den ännu, men det är möjligt att vi använder den på något vis i framtiden.

Fakta

Här är de tio nya toppdomäner som hittills har flest registrerade domäner:

.xyz – 590 000
.berlin – 140 000
.club – 118 000
.wang – 75 000
.guru – 73 000
.ovh – 52 000
.photography – 46 000
.london – 46 000
.email – 42 000
.link – 42 000

Källa: Ntldstats.com