450 nya toppdomäner har kommit ut på marknaden och runt 900 till är på väg. De ska konkurrera med de drygt 300 som funnits tidigare. Samtidigt har domännamn knappast den status de en gång haft. Vi skriver inte vördnadsfullt in www.domännamn.se i adressrutan när vi är ute på nätet. Oftast räcker det bara med ett sökord i adressrutan för att hamna rätt.

Läs mer: Google skakar om domänmarknaden

Ändå hoppas över tusen nya toppdomäner ta plats. Det kommer inte att lyckas enligt Danny Aerts som är vd för den svenska toppdomänen Punkt SE.

Det är helt enkelt svårt att komma in på en etablerad marknad som funnits i 25 år, att hitta sin kundgrupp och bygga lojalitet.

”En hel del av de nya kommer att gå i putten. Det är som vilken bransch som helst – om tusen nya kommer in överlever inte alla”, säger han.

Trots att några av de nya domänerna ser ut att hitta sin kundnisch är de fortfarande en marginell företeelse. Totalt har de lyckats locka knappt tre miljoner att registrera sina domäner, det är ungefär en procent av alla drygt 270 miljoner registrerade domäner i världen.

Ser man till Sverige är today den mest populära av de nya toppdomänerna, 307 domäner har registerat sig på den hittills. Samtidigt registreras ungefär det dubbla antalet se-domäner varje dag.

Så varför ska vi överhuvudtaget bry oss om de nya toppdomänerna? Kanske räcker det med att säga att jättar som Google och Amazon bryr sig. Google har totalt ansökt om 101 toppdomäner och Amazon har sökt 76.

Alla har de inte kommit över. Bägge ville lägga vantarna på toppdomänen buy men Amazon knep den nyligen för 4,6 miljoner dollar. Ett köp som blev extra viktigt för Amazon som inte får registrera sitt företagsnamn som toppdomän efter invändningar från ett antal länder i Sydamerika. Fortfarande fajtas de om toppdomäner som search, book, app och cloud.

Hur de ska användas? För Googles del skönjer vi en strategi där bolaget vill ta ett grepp om hela domännamnsmarknaden. För Amazons del är det mindre tydligt. Men när internets giganter tar ett rejält grepp även om den här delen av internets infrastruktur så kommer de inte låta oss missa det.