Det lär dröja ytterligare fem år innan de första kommersiella 5g-näten finns på plats men runt om i världen pågår en rad tester för att utvärdera nästa generations mobilnät. Här finns löften om att näten ska klar att ge uppkoppling åt 100 miljarder prylar med hastigheter upp till 10 gigabit per sekund.

I utvecklingen av de nya näten tävlar företag från både EU och Asien där inte minst Samsung och Ericsson är aktiva i en rad projekt. Sydkoreanska 5g-forum startade sin verksamhet förra året och har knutit till sig ett antal operatörer förutom tillverkare som Samsung och även Ericssons sydkoreanska bolag Ericsson LG. Bland de satsningar som EU-kommissionen gör märks forskningsprojektet Metis där Ericsson spelar en viktig roll.

Ericsson meddelade i juli att man kunde hantera dataflöden på 5 Gbit/s i 15 GHz-bandet men nu är det Samsung som kan ta på sig ledartröjan. I de tester som det koreanska företaget redovisar framgår att man är uppe i 7,5 Gbit/s från en fast punkt och 1,2 Gbit/s på ett fordon som rör sig i 100 kilometer per timme. I Samsungs testnät används frekvenser på 28 GHz-bandet som ge högre överföringshastighet men kortare mottagningsyta.

Bland övriga 5g-projekt med nordisk prägel märks Nokia Networks som helt nyligen börjat undersöka möjligheten att bygga ett testnät i Uleåborg (finska Oulu), en kommun med cirka 200 000 invånare.