Fiberanslutna hushåll har länge kunnat surfa i hastigheter på 1 Gbit/s men för den breda grupp som kopplar upp sig via kabel-tv-näten brukar det bli stopp vid 500 Mbit/s. Det var först förra året som Com Hem började erbjuda kabelkunderna 500 Mbit/s men sedan hösten 2011 har Com Hem förberett alla nya installationer med 1 Gbit-kapacitet.

Nu skriver Fastighetstidningen att ett antal boende hos Stena Fastigheter i Upplands-Bro ingår i ett pilottest för att testa bredbandshastigheter på upp till 1 Gbit/s.

Testresultatet visar att man i dagsläget kan komma upp i 970 Mbit/s nerströms medan hastigheten åt andra hållet är 100 Mbit/s.

– Det är väl tveksamt om man verkligen behöver sådana hastigheter i dagsläget. Men om man börjar sända tv med 4k-upplösning i näten kan det behövas, säger Lars Tunkrans, en av de 20 testande hyresgäster till Fastighetstidningen.

Stefan Trampus, försäljningsdirektör på Com Hem hoppas på att snart kunna göra en kommersiell lansering av tjänsten och uppger dessutom att man förväntas kunna erbjuda ännu högre hastighet än 1 Gbit/s.