Vågen av öppen meteorologisk data tog fart på allvar när den norska vädertjänsten Yr.no för ett par år sedan släppte sin väderdata gratis via öppna api:er till alla utvecklare som ville utveckla egna vädertjänster på nätet.

Sedan årsskiftet har även svenska SMHI öppnat upp en stor del av sin väderdata för utvecklare. Nu tar myndigheten ytterligare ett stort steg på öppen data-vägen som kan bli en tidig julklapp för alla inbitna vädernördar i Utvecklarsverige.

Denna gång handlar det om att tillgängliggöra data från SMHI:s allra senaste prognosmodell. Den mycket avancerade och datarika modellen kan prognostisera vädret med mycket högre geografisk precision än tidigare.

– Tidigare använde vi en meteorologisk modell som räknade fram prognoser med 11 kilometer mellan varje beräkningspunkt. Men med den nya modellen som vi nu börjar tillhandahålla som öppen data är det bara 2,5 kilometer mellan beräkningspunkterna, säger Johanna Fältström, öppen data-ansvarig på SMHI.

Samtidigt som SMHI börjar använda sig av data från den nya prognosmodellen i sina egna prognostjänster tillhandahåller de samma prognosdata med öppet api.

– Vi släpper detta fritt för vem som helst att använda. Det är ju det som är det fina med öppna data, säger Johanna Fältström.

Prognosdatan uppdateras minst fem gånger per dygn och innehåller 15 olika värden, exempelvis temperatur, nederbörd, vind och luftfuktighet. Alla prognosdata levereras i ett flertal olika tidssteg över de kommande dygnen.

Planerar ni ytterligare steg när det gäller öppen data?

– Det kommer mer under nästa år, exempelvis radarbilder. Dessutom kommer ett öppet api för data från en meterologisk vädermodell som beskriver nuläget och de närmsta timmarna framåt, säger Johanna Fältström.