Det är knappast någon slump att börsen under våren och sommaren nått rekordnivåer och att vi nu ser det ena efter det andra svenska it-bolaget säljas, eller börsnoteras.

Värderingarna på börsen sätter nivån också på ickenoterade företag. När ägarna kan få ut så mycket som möjligt för sina bolag finns starka incitament att sälja. Samtidigt sitter potentiella köpare med stinna lador: Riskkapitalister har rest miljardfonder och de stora it-drakarna har fyllt på sina kassor.

I veckan såldes svenska Videoplaza till australiensiska telekombolaget Telstra för enligt medieuppgifter en halv miljard kronor. Köpet sker genom dotterbolaget Ooyala som i sin tur köptes av Telstra tidigare i år. Vd:n och en av grundarna Sorosh Tavakoli säger att det snarare handlar om att det är läge för konsolideringar just på den marknad företaget verkar på, de erbjuder en annonsplattform för onlinevideo, än exitklimatet som gör att ägarna säljer.

– Den här marknaden växer väldigt kraftigt och för att få en ledande roll krävs att man gör stora investeringar. Telstra går in seriöst på tv-marknaden och de har djupa fickor. De kommer att investera det som krävs.

Videoplaza grundades i Sverige 2007, men har flyttat huvudkontoret till London. Däremot har bolaget kvar hela utvecklingen i Sverige. Sorosh Tavakoli säger att det inte kommer att ske några neddragningar som en följd av affären. Tvärtom ska bolaget dubbla antalet utvecklare under nästa år.

– Vi kommer absolut att ha kvar utvecklingen i Stockholm, det har varit en av de drivande komponenterna i den här affären. Det är svårt att hitta talanger inom området och de tycker att det finns ett värde i att vi finns i Stockholm, säger han.

– Vi kommer att dubbla utvecklingskontoret i Stockholm. Vi är 35 anställda utvecklare i dag, det kommer att vara 70 personer i slutet på nästa år.

Sorosh Tavakoli säger att det funnits ett stort intresse för Videoplaza också från andra aktörer. Från de stora it- och telekomleverantörerna och från riskkapitalister. Däremot har inte en börsnotering varit ett alternativ.

– Vi har inte den skala som behövs för det. I så fall hade vi hellre gått till riskkapitalet. Börsen är ju också väldigt kortsiktig. Där är det nästa kvartal som gäller.

Inom loppet av några månader har det nu gjorts sex stora försäljningar av svenska it-bolag. Nätverksbolaget Tail -f Systems såldes till Cisco och webbolaget Pingdom till amerikanska Solarwinds i somras. På konsultmarknaden har Acando köpt Connecta.

I höst har Microsoft lagt beslag på Minecraft-utvecklaren Mojang och Teliasonera har köpt molnleverantören Ipeer.

Fakta

Videoplaza grundades 2007 av Sorosh Tavakoli, Alfred Ruth och Dante Buhay som sedan dess fortsatt som ägarna. Men bolaget har också tagit in kapital från Northzone, Creandum, Qualcomm Ventures och Innovacom.

Huvudkontoret finns numera i London.

Utvecklingskontoret sitter dock kvar i Stockholm och har 3t anställda.