När Fortnox drog i gång sin ekonomitjänst på webben 2001 fanns inte molnet som begrepp. Nya vd:n Sara Arildsson framhåller det försprång Fortnox har framför de flesta konkurrenter som en stor fördel. Företaget har lyckats etablera sig som en stark leverantör av ekonomisystem och kringtjänster i molnet. Exempel på kringtjänster är e-fakturor och kreditupplysning.

Hur ser kundbeståndet ut?

– Det är främst små och medelstora företag och redovisningsbyråer, säger Sara Arildsson, vd på Fortnox, med ett förflutet på flera framträdande positioner på IBM.

Är det inte svårt för någon som har sin bakgrund på ett gigantiskt företag som IBM, som är inriktat på stora kunder, att förstå småföretags behov?

– Jag inser att det finns bolag utanför IBM. Jag har haft ett litet företag själv och jag har familj och släkt som är småföretagare.

Sara Arildsson är inte heller orolig för den förändring som det innebär att bli vd på ett börsnoterat företag.

– Varje jobb har sin karaktär och sina utmaningar. Jag har haft olika roller och gjort en snabb resa på IBM.

Hon beskriver sig själv som generalist, trots att hon haft roller som mjukvaruchef på IBM i Sverige, vilket hon ser som en fördel på det nya jobbet. Och hon framhåller en styrelse för Fortnox med seniorkaraktär som ett stöd i det nya arbetet. Men styrelsen kommer inte bara att vara ett stöd, den ställer också stora krav. Närmare bestämt att Sara Arildsson ska driva upp omsättningen från knappt 100 miljoner till 500 miljoner på fem sex år.

Ska en utlandsetablering bidra till ökad omsättning?

– Det låter jag vara osagt, säger Sara Arildsson.

I stället nämner hon att produkter och tjänster som både är avancerade och jordnära ska driva upp omsättningen. Balansen mellan fokus på utveckling och marknad beskriver Sara Arildsson som en symbios. Nyckeln till framgång är helt enkelt att hjälpa kunderna att arbeta effektivare med sin administration, genom att utnyttja alla möjligheter med tjänster på webben.

Bland alla omställningar i livet för Sara Arildsson just nu märks även en flytt till Malmö, varifrån hon kommer att pendla till Växjö, där Fortnox har sitt huvudkontor. Växjö beskriver hon som Sveriges tredje it-stad.

– Det finns en fördel med att få ett bredare perspektiv än bara det från Stockholm.

Fakta

Inriktning: Molntjänster för ekonomi, till exempel bokföring och hantering av fakturor, betalningar och löner.

Omsättning 2013: 82,6 miljoner kronor.

Omsättning 2012: 58,0 miljoner kronor.

Grundat: 2001.

Antal anställda: 76, enligt senaste årsredovisningen.

Ort (huvudkontoret): Växjö.

Computer Sweden listar under hösten Sveriges 50 hetaste tillväxtbolag inom it och telekom. Bolagen presenteras på computersweden.se och i tidningen fram till prisutdelningen den 18 november då årets HIT-bolag ska koras.

Fortnox är ett av de nominerade bolagen.