Karin Nygårds är lärare i svenska men också i det egenskapade ämnet digitalkunskap för sina femteklassare och i kursplanen kommer flera andra ämnen in. När CS träffade henne i våras lyfte hon fram digitalkunskap som en färdighet som barnen har rätt att få i dag:

– Vi lever i ett digitalt samhälle och gör mycket på nätet. Vi i skolan ägnar oss ju mycket åt att ge barnen i de lägre åldrarna olika förklaringsmodeller för att förstå hur världen fungerar. Vi lär dem trafikregler och att känna igen vitsippor – sätter ord på det som finns omkring dem. Då måste vi också lära dem att förstå den digitala världen.

I går tilldelades hon Guldäpplet 2014 för sitt arbete. Priset delades ut på Skolforum på Stockholmsmässan, Andraplatsen delades av Ulrika Jonson, lärare på Vallaskolan i Södertälje och Jacob Möllstam, lärare på Jonsereds skola i Partille.

Ylva Petterson, läraren i historia och kulturhistoria på Katedralskolan i Skara och styrelsemedlem i Wikimedia Sverige, tilldelades juryns särskilda pris för sitt arbete kring Wikipedia som pedagogiskt projekt.

Bakom priset, som delades ut för tolfte året i rad, står Stiftelsen Yngve Lindbergs Minne vars partner är Lärarnas Riksförbund, Lärarförbundet, Sveriges Kommuner och Landsting, Specialpedagogiska skolmyndigheten, Tieto Sweden Healthcare and Welfare AB, Netsmart AB, Gleerups Utbildning AB samt Stiftelsen DIU.