Ergonomitillbehörsdistributören Matting har tagit utgångspunkt i den forskning som gjorts, och där fördelarna med att stå och jobba har framkommit.

Det har visat sig att fördelarna är betydligt fler än man tidigare har trott. Bland annat har det visat sig att kaloriförbränningen fördubblas, men även att risken för hjärtkärlsjukdomar och diabetes minskar.

Det Alingsåsbaserade företaget har därför, i samarbete med Mecka Reklambyrå, valt att lansera sajten standupmarathon.se, för att få fler att inse hälsovinsterna och göra det roligare att resa sig från stolen.

– Få är medvetna om hur stor skillnad något så enkelt som att stå istället för att sitta faktiskt gör. Om vi bara tar kaloriförbränningen som exempel kan du förbränna över 300 kalorier extra varje dag. Faktum är att om du står tre timmar per arbetsdag i en månad motsvarar det ett helt maratonlopp i förbrända kalorier. Det var också från den här insikten som idén till Standup Marathon föddes, berättar Lotta Cabrera Persson, projektledare på Mecka i ett pressmeddelande.

Standup Marathon är en webbapplikation som håller koll på hur många timmar du stått, hur många extra kalorier du förbränt och vilken distans det motsvarar i ett virtuellt maratonlopp genom New York. Självklart kan du även bjuda in vänner via Facebook, och motivera varandra att klara loppet.

Mating säger att man hoppas att man genom att göra det till en rolig upplevelse vill få till en liknande effekt som stegräknaren hade för några år sedan på svenska arbetsplatser.

– I Sverige har hundratals miljoner investerats i höj- och sänkbara bord. Dessvärre används de i alldeles för liten utsträckning för att få de hälsoeffekter man önskar. Samtidigt är det positivt att möjligheten att stå på jobbet trots allt finns där för många. Standup Marathon stjäl heller inte någon tid från arbetet, eftersom det enda du behöver göra efter att du registrerat dig är att klicka på en knapp när du ställer dig respektive sätter dig ned igen, säger Camilla Elvljung, vd på Matting.