Försenade och i många fall ännu helt uteblivna leveranser av grävardatorer för kryptovalutor har lett till att en mängd av kunder nu försöker få tillbaka sina pengar från KNC Miner.

– Det är vanliga konsumenter som köpt de här maskinerna för hobbyändamål. Det handlar om stora pengar för mina klienter. En sådan här dator har kostat över 75 000 kronor. Många har köpt flera stycken och tagit lån för att kunna göra det, säger Joakim Strignert, jurist på Din Rätt, en juristfirma i Uppsala.

Han företräder flera klienter som nu försöker få tillbaka sina pengar.

– Jag har haft kontakt med ett femtontal kunder till KNC Miner hittills. Just nu är det tre stycken som bekräftat att de går vidare med en talan mot företaget. Men jag räknar med att det blir fler. Det kommer nya förfrågningar varje dag, säger Joakim Strignert.

Grupptalan i USA

I USA förbereds en grupptalan mot KNC Miner. Det handlar om kunder som vill ha tillbaka pengarna för bitcoin- och litecoingrävare som antingen inte levererats eller inte fungerat som utlovat. Den amerikanska advokatfirma som förbereder grupptalan har till och med dragit i gång en specialwebbsajt och ett twitterkonto för ändamålet.

– De kommer nog att lämna i sin grupptalan i USA ganska snart. Jag hade ett möte i förra veckan med den amerikanske advokaten som var på Sverigebesök då, säger advokat Magnus Daar på advokatfirman Nova, som just nu undersöker förutsättningarna att inleda även en svensk grupptalan mot KNC Miner.

– Jag har blivit kontaktad av väldigt många missnöjda kunder i den här frågan, säger han.

Hundratals kunder drabbade

Det är oklart exakt hur många kunder som i dag försöker få tillbaka pengar från KNC Miner. Företaget hävdar i ett mejl till CS att de bara känner till en enda sådan kund. Men Magnus Daar har en helt annan bild. Han uppskattar att det handlar om åtskilliga hundra kunder.

I centrum för striden står KNC Miners produkt Titan, en dator specialkonstruerad för att gräva fram nya litecoin, en av flera kryptovalutor vid sidan av bitcoin. När KNC Miner lanserade Titan-datorn i våras var löftet till de kunder som betalade in 10 000 dollar att den skulle levereras under andra och tredje kvartalet i år.

KNC gräver själva i stället

Men när tredje kvartalet tog slut i för snart en månad sedan hade flera saker hänt:

  • Ett flertal kunder har ännu inte fått de Titan-grävare som de betalat för.
  • Kursen för litecoin har störtdykt med över 60 procent från i våras då kunderna betalade för Titan-grävarna till slutet av september då grävardatorerna senast skulle ha levererats.
  • KNC Miner har enligt egna uppgifter skiftat huvudfokus från försäljning av egna grävardatorer till utbyggnad av egna datacenter som utvinner kryptovalutor.

Resultat: i dag är de nya litecoin som Titan-datorn fortfarande skulle kunna räkna fram inte värda så mycket längre. Men de kunder som försökt få tillbaka pengarna hänvisning till att datorn inte levererats inom utlovad tid har fått kalla handen från KNC Miner, enligt Magnus Daar.

När kunderna köpte Titan-datorerna i våras, var det då klart vilka villkor som gällde om maskinerna inte levererades inom utlovad tid?
– Ja, men sedan har de förändrat sina villkor över tid. De har också satt leveranstider som de sedan har flyttat fram hela tiden. Och i de allra flesta fall har de ju inte levererat än, uppger Magnus Daar.

Datorn fungerade inte

Juristen Joakim Strignert säger att det även bland kunder som fått Titan-grävaren levererad finns ett betydande missnöje.

– De här maskinerna fungerar inte enligt specarna. De är inte CE-märkta, strömförsörjningen är underdimensionerad. Jag har fått bilder som visar hur de här datorerna fattar eld och brinner upp. De är farliga helt enkelt. Dessutom har det ifrågasatts om maskinen kommer upp till utlovad prestanda. Det finns kunder som vill häva köpet av de här anledningarna också, säger han.

Computer Sweden har också varit i kontakt med arga kunder som betalat för – men inte fått leverans av – en annan av KNC Miners datorer, bitcoingrävaren Neptun som lanserades något halvår innan Titan. Men här har KNC Miner av allt att döma valt en annan inriktning när det gäller att betala tillbaka pengar till kunderna.

Pengar tillbaka för bitcoingrävare

KNC Miners marknads- och pr-chef Nanok Bie hävdar åtminstone i ett mejl till Computer Sweden att man redan betalat tillbaka merparten av pengarna till dessa kunder.

Han nämner att företaget i reda pengar hittills betalat tillbaka motsvarande 140 miljoner kronor. Han vill inte utveckla siffran ytterligare. Men förutsatt att beloppet gäller enbart Neptungrävaren, handlar det i såfall om återbetalning till cirka 1 400 Neptunkunder.

Vägrar att svara

Sedan CS velat ställa frågor till Nanok Bie om även turerna kring Titan-kunderna har dock ambitionen att besvara frågor svalnat betydligt.
När vi till slut får tag i honom på telefon uppger han sig inte ha tid lyssna på vad vi har för frågor. Vid ytterligare mejl- och telefonkontakter under närmare ett dygns tid vidhåller Nanok Bie att han inte har tid att lyssna på CS frågor om Titan-kunderna, än mindre besvara dem.

Till slut kommer dock ett kortfattat mejl:

”Vi känner endast till att en kund framställt krav på ersättning och hotat med rättsliga åtgärder. KNC Miners inställning är att denna kunds krav och hot saknar grund. Vi hanterar generellt sett krav från våra kunder enligt fastlagda rutiner i den takt som de görs gällande och agerar nu som tidigare i enlighet med de villkor vi har överenskommit med våra kunder. Vi kommenterar i allmänhet inte rykten, konkurrenter eller påstådda/pågående/eventuella juridiska processer”, skriver KNC Miners marknads- och pr-chef i mejlet.

Fakta

I februari i år aviserade KNC Miner planer på att bygga ett eget datacenter för att utvinna kryptovalutor.

Datacentret, som ligger i Boden, öppnade i våras. Detta sker ungefär samtidigt som en stor mängd kunder betalar in över 75 000 kronor var till företaget för en egen Titan-dator för att utvinna egen kryptovaluta. Men levereranserna av Titan-maskinerna försenas och i många fall har grävarna fortfarande inte levererats.

Kapaciteten i KNC Miners datacenter har successivt byggts ut. I dag ligger bolaget, enligt egna uppgifter, bakom runt 25 procent, av alla nya bitcoin som kommer ut på marknaden.