The Document Foundation, organisationen bakom Libreoffice, har gått med i Open Source Business Alliance där målet är att förstärka banden till företag och organisationer som vill göra storskaliga utrullningar. Här är planen även att kunna förbättra stödet för kopplingar till Microsofts kontorsprogram och filformatet Office Open XML för elektroniska dokument.

OSB Alliance uppger att man är Europas största sammanslutning av företag som satsar på öppen källkod varav många redan använder Libreoffice.
Under senare år är det allt fler svenska kommuner som börjat använda Libreoffice, exempelvis Alingsås kommun som har detta kontorspaket i cirka 5 000 datorer. Kommunen använder flera öppen källkodsprodukter, exempelvis Alfresco vars dokumenthanteringssystem används för strukturerad lagring på kommunens intranät.

Nu i dagarna uppdateras Libreoffice med 200 patchar och nya funktioner.

– Just nu rullar vi ut den nya versionen av Libreoffice med vårt fjärrinstallationverktyg på cirka 1 500 datorer. Framförallt är vi intresserade av funktionen av att kunna checka ut och in dokument mot vår Alfrescoplattform. Men det också är positivt med förbättrat stöd för slutna dokumentformat och buggfixar, säger Göran Westerlund, it-chef i Alingsås kommun.

Fakta

Document Foundation etablerades hösten 2010 och har från start fått stöd i arbetet kring Libreoffice från tunga företag som Novell, Canonical (företaget bakom Ubuntu Linux), Red Hat och Google. 
Parallellt med Libreoffice vidareutvecklas även Open Office inom ramen för Apache Software Foundation.