97 procent av de servrar som finns på topp 500-listan över världens mest kraftfulla system bygger på Linux. Det är ett operativsystem som de flesta it-administratörer har god kännedom om, men när de sätter sig på kontoret för att skriva sina rapporter sker det oftast på Windowsdatorer. Men det finns undantag från den regeln.

– Vi kör Ubuntu i vår produktionsmiljö och även på våra arbetsstationer. Det gör att utvecklarna får samma plattform för utveckling och drift, säger Lezgin Bakircioglu som ansvarar för it infrastrukturen på spelföretaget Kambi som i somras knoppades av från det börsnoterade spelföretaget Unibet.

Kambis spelplattform utvecklas i Stockholm och i Filippinerna och Lezgin Bakircioglu uppger att de har 100–130 Ubuntuanvändare totalt på de två kontoren.

– Det viktigaste skälet till att vi valde Ubuntu är att det innebär en mer enhetlig it-miljö. Dessutom går det betydligt snabbare att kompilera vår kod i detta operativsystem. Sedan finns det så klart knepigheter också. Alla som börjar hos oss är inte riktigt beredda på att få en Linux-desktop, säger Lezgin Bakircioglu.

Ericsson är ett av de större företag som länge satsat på Linux och vars anställda själva får välja om de vill ha Linux eller Windows på sina datorer.

– Som Linuxdistribution används Ubuntu som har en väldigt stor användarbas i hela världen. Andra Linuxalternativ är också tillgängliga i terminalservrar, men Ubuntu är den Linux som anställda kan installera på sina datorer. I dag är det cirka 15 000 Ericssonanställda globalt som använder Linux Ubuntu, säger Ericssons talesman Johannes Persson.

I höst är det tio år sedan den första versionen av Ubuntu såg dagens ljus och sedan dess har operativsystemet kommit i en rad olika versioner både för servrar, pc och telefoner.

Ubuntu utvecklades av sydafrikanen Mark Shuttleworth som fortfarande är aktiv i utvecklingen via sitt engagemang i det brittiska bolaget Canonical. Till Computer Sweden säger han att Ubuntus fokus på många olika plattformar har inneburit ett ökat intresse från fler än bara utvecklingsbolag.

– Ubuntu har länge använts på företag med många ingenjörer, exempelvis Ericsson, Google och Qualcomm men nu fokuserar vi allt mer på mobila plattformar, både telefoner och surfplattor. Det innebär samtidigt att operativsystemet blir mer lättillgängligt för bredare grupper av användare.

Fakta

Den senaste mätningen från Net Applications visar att Linux används som operativsystem på cirka 1,5 procent av världens pc.
På pc-sidan hör Ubuntu till de mest populära. Den första versionen kom 20 oktober 2004 och tio år senare kom version 14.10 Utopic Unicorn. Ubuntu utvecklas av Canonical, grundat av Mark Shuttleworth, ett företag som har mer än 500 anställda.