Mozilla utvecklar en anpassad version av sin webbläsare Firefox som kan användas för att bygga sidor och applikationer med färre verktyg än vad som är nödvändigt idag.

Mozilla har inte släppt speciellt många detaljer om den nya, ännu inte namngivna webbläsaren. Men företaget planerar att släppa webbläsaren den 10 november, enligt ett blogginlägg som lades ut under måndagen.

Enligt Al Hilwa, som är analytiker på IDC så utgör webbläsaren en integrerad utvecklingsmiljö, IDE för många utvecklare.

– Mozilla har haft verktyg som har stött dess arbetsflöden under en tid, i Firefox. Det verkar vettigt att släppa en separat version för att öka dessa funktioner, säger han till IDG News.

Mozilla är inte ensamt om att lägga in utvecklingsverktyg inom webbläsaren. Googles Developer Tools , Operas Dragonfly och Microsofts F12 innehåller också utvecklingsmiljö som fungerar inom ramen för företagets respektive webbläsare. Men Firefox blir först med en webbläsare som är specialutvecklad för utvecklare.

Firefox planerar att integrera ett antal inbäddade verktyg, däribland avbuggningsverktyget Firefox Tools Adapter, samt utvecklingsmiljön Web IDE för att bygga webb- och mobilbaserade applikationer.

Släppet kan också ses mot bakgrund av att World Wide Web, W3C nyligen godkände en standard för HTML5, som grunden för en stor del av webbutveckling och nu satsar på ett antal standard för att köra hela applikationer i full skala i ett initiativ kallat Open Web Platform.