Förra veckan väckte Microsoft uppmärksamhet med att meddela att Office kommer i gratisversioner för IOS och Android. Men Windowsanvändare får också uppmärksamhet. Microsoft meddelar att en touchbaserad version av Office ska komma samtidigt som Windows 10, som det ser ut nu i mitten av nästa år.

En touchbaserad version av Office, för bärbara datorer, surfplattor och hybridenheter, har funnits på Microsofts att göra-lista under tre år, skriver IDG News. I september 2001 sade till exempel företagets dåvarande vd Steve Ballmer att man arbetade med att ”metrofiera” Office, alltså att anpassa det till det i stor utsträckning touchbaserade nya användargränssnittet i Windows 8.

En touchbaserad enklare version av Office finns redan till operativsystemet Windows RT, Arm-versionen av Windows 8. Men Windows RT har inte blivit någon framgång.

Under Ballmers sista tid vid rodret för Microsoft var planen att först släppa en touchversion av Office för Windows, sedan för IOS-baserade Ipad. Den nya vd:n Satya Nadella vände upp och ned på den planen genom att presentera en Ipadversion i mars.