Skolan och molnet får inte ihop det. Datainspektionen har kritiserat molnsatsningar i Salem och Sollentuna och användandet av Google Apps i Salems kommun har valsat i svenska domstolar i flera år utan att användarna egentligen har blivit så himla mycket klokare på vad en skola får göra i molnet. Och medan rättvisans kvarnar mal långsamt rusar tekniken framåt.
En rektor uttryckte sin frustration ungefär såhär till mig: Skolorna följer utvecklingen i kommunerna som är tidigt ute i molnet men tekniken och användningen som dessa prejudicerande fall ska avgöra är redan gamla. Och – här kommer det viktigaste – de flesta skolor använder Googles eller Microsofts molntjänster på något sätt ändå. ”Det är som att man skulle vilja bestämma att vattnet här utanför fönstret bara skulle försvinna”, sade rektorn och pekade ut mot Nybrovikens lugna yta.
Man brukar säga att det är viktigt att glappet mellan den juridiska makten och den allmänna rättsuppfattningen inte får vara för stort. Annars undergrävs legitimiteten. Jag tycker att det i mångt och mycket är fallet när det kommer till molnet och skolorna. Rättstillämpningen är helt enkelt för rigid. Datainspektionen borde i stället lägga sin kraft på att guida kommuner och skolor i användandet av molntjänster. Hjälpa till praktiskt – guida, svara på frågor, jobbamed kommuner i deras förhandlingar med molnleverantörer i stället. Om man frågade Datainspektionen skulle de nog hävda att de gör just det men jag tror inte att rektorerna och de kommunala it-cheferna håller med om det. Datainspektionen och domstolarna tuggar på som om de aldrig sett hur en modern skola och dess elever arbetar i dag.
För oavsett om det handlar om Google, Microsoft eller något annat bolag så behöver dessa molnleverantörer på något sätt jobba med stordriftsfördelar där data används till mer än just bara det den specifika användaren vill ha. Det är dags för rättsväsendet och Datainspektionen att öppna ögonen för hur dagens skolor använder molntjänster. Annars sitter de snart i ett glastorn väldigt långt borta från verkligheten.
Dessutom ...
...är det dags för Computer Sweden att kora årets HIT-bolag på tisdag. Jag kan lova att vi har 50 riktigt bra företag på vår lista och en vinnare som har alla möjligheter att bli en riktig framgångssaga.