Som Computer Sweden skrev förra veckan är Västra hamnen i Malmö ett allt mer attraktivt område för it-företag. Ett av företagen som valt Västra hamnen som sin hemvist är det unga bolaget inom sökmotorsoptimering, Topvisible. Bolaget huserar i byggnaden som kallas Media Evolution City och ligger granne med den gamla nedlagda fabriken Kockums mekaniska verkstad.

– Hela området har förändrats i grunden. De senaste fem åren har det blivit en helt annan stadsdel, säger Topvisibles vd Rolf Widerström.

– Det är stora fördelar med att sitta här. Man kan göra mycket gemensamma aktiviteter med de andra företagen, det är mingel och föreläsningar. De flesta företagen här verkar inom samma område.

Topvisible arbetar både som konsulter inom sökmotoroptimering, men har också utvecklat den egna programvaran Ranktrail, som är ett verktyg för e-handlare och andra bolag som behöver arbeta med sin webb.

– Det gäller att både hålla koll hur synlig ens egen hemsida är och hur konkurrenterna lyckas med det här. Vi har skapat ett program för att enkelt kunna hålla sig uppdaterad om detta.

I programmet tilldelas man poäng där man ser om man ligger bra eller dåligt till, och vad man kan göra för att förbättra detta.

Topvisible startade så sent som 2012 och har vuxit kraftigt under den korta tiden. Första året omsatte de 5,1 miljoner kronor. 2013 10,5 miljoner kronor. Det innebär också att de nominerats till Computer Swedens HIT-lista över heta svenska tillväxtbolag.

Enkelheten i programmet framhåller Rolf Widerström som nyckeln till framgång.

– Många vill göra sökmotoroptimering till raketforskning, men A och O i det här arbetet är att göra det enkelt för företagen att förstå, och att man anpassar innehållet till användarna. Det är den största utmaning vi har.

En annan utmaning han nämner är trovärdigheten för branschen.

– Seo-branschen har haft lite dåligt rykte. Den har dragit till sig många lycksökare, som inte alltid haft långsiktighet som måtto. Men jag tror det håller på att förändras. Företagen förstår mer och mer hur viktigt det här är.