Tack vare att Office 365 är molnbaserat kan Microsoft betydligt lättare än förut rulla ut uppdateringar som förbättrar produkten utan krav på särskilt mycket handpåläggning från användarna.

– Under de närmaste kvartalen är det 46 nyheter som ska rullas ut, säger Niklas Danell, Microsofts svenska produktchef för Office 365.

En av de stora nyheterna är funktionen som tidigare i våras presenterades under arbetsnamnet Oslo och som i den skarpa versionen fått namnet Delve. 
Office 365
Delve, som liknar Googles verktyg Now analyserar alla interaktioner med Office 365 för en individ och dess nätverk.

– Du kan då börja dagen med en snabb överblick på vad ditt interna nätverk jobbar med för stunden och vad som många läser och delar. Du får en bra överblick av ditt sociala liv om du kollar Facebook, du får samma överblick på vad som händer i en organisation när du kollar Delve, säger Niklas Danell.

Han betonar att det inte bara handlar om ett smartare sätt att sortera in e-postmeddelanden i mappar utan att man tagit ett bredare grepp om informationsflödet.

– Ett exempel skulle kunna vara ett internmöte där du presenterar en Powerpoint. Då vet Delve vilka som är inbjudna till mötet, vilken presentation som används och var den ligger. När någon av mötesdelatagarna startat Delve kommer då den presentationen högt i flödet med attributen ”presenterad till mig”. Om sedan många läser den presentationen och delar den så kommer den att trenda internt och visas i Delve även hos även den som inte var med på mötet.

Andra användningsområden han nämner är kopplingar till interna resebolagssystem där man gör bokningar.

– Man vill boka en konferens med flyg och hotell, då kan Delve visualisera vilka andra kollegor som bokat samma dagar och vilket hotell de valt att bo på vilket kan vara intressant i samarbetskontexten.

Delve bygger på ett kortbaserat gränssnitt där data baseras på innehåll i både mejl- och chattväxlingar samt information från Onenote, Onedrive och aktiviteter i Sharepoint.

– Nya användare får Delve nu under hösten medan produkten kommer att dyka upp som en flik i alla företagetsversioner av Office 365 strax efter årsskiftet, säger Niklas Danell.

Bland övriga nyheter som är på gång märks produkten Sway som närmast kan ses som en arvtagare till Publisher, alltså det verktyg som främst används för att producera broschyrer för utskrifter.

– Det är ett väldigt coolt verktyg för att visualisera mediapresentationer där man till skillnad från Publisher kan lägga in rörliga bilder, zooma in och ut och dela innehållet i en webbläsare eller lägga upp det på Facebook, säger Niklas Danell.

Sway finns nu som en så kallad preview på sway.com och blir en del av Office under nästa år.

Fakta

Sex år efter Microsofts köp av norska Fast Search slår företagets teknik igenom ordentligt i omstöpt form.

Microsofts satsning på sociala funktioner utvecklas från det norska kontoret med personal från Fast Search. Project Oslo, som nu heter Delve, går ut på att förstå hur och med vilka de anställda arbetar tillsammans med i Office 365.