År 2014 blir säkerhetsläckornas och cyberattackernas år, säger branschorganisationen Isaca internationals toppchef Robert Stroud, till den amerikanska säkerhetstidningen CSO.

Isaca är en global organisation för risk- och cybersäkerhetsansvariga. Nyligen släppte organisationen undersökningen IT Risk/Reward Barometer, som avser över 1 600 it-anställda och 4 000 konsumenter.

Enligt undersökningen uppger 94 procent av de amerikaner som svarade att de känner till ett eller flera större säkerhetsintrång hos en återförsäljare. Men de bryr sig ändå inte.

– Vi ser en tendens mot ett väldigt risktagande, där färre än hälften av respondenterna ändrade sina lösenord eller koder.

Endast 28 procent minskar sitt handlande hos en återförsäljare som har drabbats av dataintrång och endast 15 procent har gjort färre online- eller mobilköp.

Samtidigt så önskar sig hälften bärbara prylar som presenter i år.

– Därmed kommer vi att se kroppsnära prylar nå storföretagen, säger Stroud.

Nästa år blir sådana prylar i form av armband och annat ett gränssnitt till sakernas internet. Enligt undersökningen har 68 procent av de anställda amerikanerna funderat på att använda kroppsnära prylar i eller på jobbet.
En av tio funderar på att använda smartglasögon som Google Glass.

– Dessa kan lätt användas för att göra inspelningar. Här finns omfattande integritetsaspekter och regler som måste tänkas över och införas.

Endast 11 procent uppger att deras byod-regler, för vilka prylar användarna får ha i jobbet, innefattar kroppsnära prylar. Förutom att utbilda användarna är det nödvändigt att ha regler där företagen instruerar personalen att stänga av apparaterna i exempelvis mötesrum. Många av apparaterna kopplas dessutom upp trådlöst mot internet.

– Det kräver rätt uppkopplingsprocesser, så att företagen kan hantera dem på samma sätt som andra apparater, säger Stroud.

Kroppsnära apparater kommer att ha en negativ påverkan på företagen, enligt 31 procent av respondenterna. Endast 17 procent tror att effekten blir positiv. Resten vet inte eller kan inte se någon effekt.

När det gäller sakernas internet så kan konsumenterna se större fördelar än nackdelar, med en andel på 46 procent respektive 30 procent. För storföretagen överväger riskerna fördelarna, med 35 procent respektive 31 procent.