Tekniken gör det möjligt att överföra data mellan bearbetnings- och lagringsenheter, utan att använda traditionella kopparkablar. Tidigare har optisk teknik, fotonik, använts för extern överföring av data, men mer sällan utnyttjas inom servrar.

– Om alla noder är kopplade via fotonik så innebär det att applikationsprestanda börjar se annorlunda ut, säger Charlie Wuischpard, som är chef för Intels arbetsstations- och superdatordivision, till IDG News.

Fotonik är en vetenskap som handlar om att mäta ljusvågor, fotoner. Intel har en teknik, Thunderbolt, som gör det möjligt att koppla ihop datorer med periferiutrustning på ett sätt som liknar anslutning av externa hårddiskar, med prestanda på 20 Gigabit/s. Nu har Intel utvecklat en optisk konnektor, MXC, som möjliggör överföring på upp till 1,6 Terabit/s mellan servrar.

Tekniken kräver mindre energi och ger högre prestanda. Intel har även lyckats hantera ytterligare en utmaning, att bygga optiska gränssnitt till en rimlig kostnad. 

För Intel är tekniken avgörande för att komma upp i över en exaflop, eller en miljon biljoner bearbetningar per sekund. Målet är att nå dit mellan 2020 och 2022, med målet att klara det med ett 20 megawatts datacenter. Dagens snabbaste dator, Tianhe-2, klarar 33,86 petaflops.

Den optiska tekniken från Intel blir även en del av företagets nätverksplattform Omni-Path och kommer att finnas tillgänglig som ett alternativ till kopparanslutningar, ihop med Intels superdatorchipp Knights Landing som ska släppas nästa år.