Han rör sig en aning stelt över golvet. Det är alla sensorerna. En hjärtsensor som övervakar hjärtats funktioner, en kroppssensor som ser till att han håller ryggen rak och som ger honom elektriska stötar om han sjunker ihop för mycket. Med mera, med mera.

När CS skakar tass med Chris Dancy – världens mest uppkopplade man – rasslar det till från en stor mängd sensorarmband som täcker delar av underarmarna. Vårt möte dokumenteras av hans kroppsnära kameror – givetvis även den lilla kameran i skalmen på hans Googleglasögon.

Kroppssensorna registrerar år efter år en ständig ström av signaler från hans kropp och hämtar in mätvärden från hans omgivning. När CS frågar om han alltid har på sig alla sensorerna blir svaret kort:

– Inte när jag har sex, duschar och en del andra tillfällen, svarar Chris Dancy snabbt.

Han visar hur floden av data från alla sensorerna på kroppen leds in till en enda egenutvecklad jätteapp.

– Det är hundratals datapunkter varje minut som filtreras, kategoriseras sedan presenteras in i den här appen, säger Chris Dancy nöjt och visar Google Calender-vy som är fullständigt övertäckt av tusentals datapunkter i olika färger.

Relaterat: “Inga moraliska betänkligheter kring att bli en cyborg”

En del sensorer som han bär på kroppen tillåter inte att man plockar ut data till andra applikationer, men har ändå funktioner för att dela data via Twitter och Facebook.

– Jag har löst detta genom att sätta upp hundratals icke-publika twitterkonton kopplade till specifika sensorer. Sedan ”scrappar” jag data därifrån till min egen app, berättar Chris Dancy, när CS träffar honom på Teliasoneras seminarium om sakernas internet i Stockholm på tisdagseftermiddagen.

Hans superuppkopplade liv fick en smygande start redan för sex år sedan. Då började han systematiskt samla in sensordata från sin kropp och sitt, men utan att egentligen visa det för någon.

– Jag var en vanlig it-kille på en vanlig it-avdelning, men som höll på med de här grejerna. Min tanke var att det inom några tiotals år inte längre kommer att finnas några bildskärmar, tangentbord eller datorer. Jag tror även smartmobilerna kommer att vara ett passerat kapitel då. Istället är det sensorerna som blir mina datorer och min egen kropp blir själva datorinterfacet, säger Chris Dancy.

Men det ett besök på en cyborg-mässa för tre år sedan som fick karriären som superuppkopplad att gå i full spinn.

– Folk där tyckte det var fantastiskt spännande se möjligheterna med att kartlägga sig själv på en sån här detaljnivå, minns Chris Dancy, som säger att mötet publiken på cyborg-mässan blev en ögonöppnare även för honom själv.

Han bestämde sig för att på allvar använda sensorernas dataströmmar för att lösa av sina stora problem i livet.

– Mitt problem var att jag ibland hetsåt alldeles för mycket. Och ibland inte åt nästan någonting alls. Med tre års insamlad sensordata att falla tillbaks på, bestämde jag mig för att göra åt saken. Systemet fick ta fram hur en idealisk dag skulle se ut där jag åt en precis lagom mängd kalorier. Hur mycket jag skulle sova, hur skulle miljön runt omkring mig skulle se ut. Alla svaren fanns i datan från sensorerna. Och jag har inrättat mitt liv efter det, säger Chris Dancy.

Idag, tre år senare, är han hela 40 kilo lättare.

– Att jag åt för mycket berodde på stress och att jag vistades i stressiga miljöer. Hög ljudnivå och för mycket ljus stressar upp oss. Pulsen går upp, stressen stiger i kroppen, men vi registrerar det inte själva för vi har vant oss att filtrera bort kroppens signaler, säger Chris Dancy och börjar ila runt bland borden med en ljussensor för att leta upp den perfekta platsen för att äta en måltid.

– 100 lumen är idealisk ljusnivå när man ska äta. McDonalds har otroligt stressande ljusnivåer, ofta upp mot 1 000 lumen. Du äter alldeles fort i en sån miljö.

Finns det ytterligare sensorer som du skulle vilja ha?
– Det finns en data jag gärna skulle samla in, men som jag inte gör idag. Jag skulle vilja analysera min urin varje gång jag kissar. Jag skulle också älska att ha en sensor som analyser mitt blod på daglig basis.

Fakta

Chris Dancy är ständigt på jakt efter nya sensorer. Här är fyra nya sensorer som han håller ögonen på nu:

1) Melon – ett pannband eller en slags hätta som registrerar olika typer av hjärnaktivitet och visar i Google Maps exakt var bäraren befann sig och vad han eller tittade på när en viss hjärnaktivitet registrerades.
– Melon-pannbandet har varit under utveckling i två år och skulle ha lanserats förra månaden. Jag hoppas den kommer vilken dag som helst nu.

2) Vessel – en glasformad sensor med bluetoothkommunikation till en mobilapp. Sensorn kan analysera alla drycker som hälls i glaset och hålla koll på hur mycket du dricker av olika saker.

3) Scanadu Scout – en avancerad medicinsk sensor avläsa en mängd parametrar om en persons hälsotillstånd bara genom att man håller den mot pannan.

4) Scio – en slags spektrometer som när man håller den mot en något kan avgöra vad för material föremålet består av.