Ett av de främsta argumenten för att köra it-verksamhet i molnet är att molnleverantörer tack vare stordriftsfördelar kan erbjuda tillförlitlig drift. Men vad händer om molnleverantören får problem?

Den frågan aktualiserades för Microsofts molnplattform Azure i natt, under stora driftsstörningar som varade under flera timmar. Ett stort antal tjänster på Azure drabbades. Bland de mest framträdande märks Storage, Virtual Machines, SQL Import/export och Websites. Slutsatsen är enkel att dra: Det gick inte att bedriva seriös it-verksamhet på Azure i natt.

Bland svenska företag som satsar hårt på Azure märks Besikta som håller på att flytta i princip all sin it-verksamhet till Azure.

– Det hade varit illa om vi hade kommit i gång med driften och om störningarna skett på dagtid. Vi har manuella reservrutiner, men det hade varit jobbigt, säger Mattias Nordgren, it-chef på Besikta.

Även om problemen inträffar när Besikta kommer i gång på allvar på Azure så skulle företaget klara sig om tidpunkten för driftstörningar är de samma som i går.

– Vi skulle ha hunnit kört vår säkerhetskopiering, säger Mattias Nordgren.

Men det finns naturligtvis inga garantier för att driftstörningar ska inträffa precis när det är natt i Sverige och det är inte alla svenska företag som lägger ner verksamheten på nätterna.

Besikta är i mitt uppe i att testa sitt system i Azure, för att runt årsskiftet köra igång på allvar. Innebär problem som de som inträffade i natt att den satsningen känns osäker?

– Jag är inte mer orolig för Microsoft än för någon annan driftleverantör. Sådana här saker händer, det får man räkna med. Men det var ett ovanligt långt avbrott.

Computer Sweden har sökt Microsoft för en kommentar om driftsstörningarna, men inte fått någon mer svar från företaget än ett mejl från en presstalesman i vilket det står att ”Vårt svar på din fråga är att problemen nu är lösta precis som det står på vår supportsida för Azure”. Efter 24 minuter kom ett mejl till: ”Såg att vi just uppdaterade med att alla problem inte är lösta… men vi jobbar på det”.

Man kan undra om Azurekunder känner sig lugnade av den sparsamma informationen.

Fakta

Besikta ägnar sig åt bilbesiktning över hela Sverige. Företaget planerar att köra bland annat ekonomisystem, besiktningssystem, kundtjänstlösningar och kassasystem på Microsofts molnplattform Azure.