Rätt folk. Det var ett av styrelseproffsets Charlotta Falvins råd till 50 förväntansfulla bolag som alla stod och hoppades att de skulle komma högst upp på HIT-bolagslistan i tisdags kväll. 49 bolag gjorde förstås inte det, men alla hummade igenkännande när rekrytering och den ultimata blandningen mellan ”strukturfascister och kreatörer” kom på tal.
De flesta jag talade med var rörande överens om att just rekrytering är ett jätteproblem. Små bolag som tampas med, i deras värld, storbolag som Spotify och Klarna om kompetensen sliter sitt hår för att lista ut hur just de ska kunna framstå som attraktiva arbetsgivare. ”Vi betalar mindre än konkurrenterna, bolaget kanske har gått i konkurs om ett år och vi vill gärna att du jobbar över så ofta som du bara orkar”. Ungefär så ser erbjudandet ut från entreprenörerna.
Om man sedan lyssnar på den nyutbildade it-arbetskraftens värderingar inser man att det finns ett ganska stort glapp. Young professionals är högst medvetna om sitt värde på arbetsmarknaden och 80- och 90-talister ställer sig i första hand frågan ”vad kan det här bolaget göra för mig?” snarare än vad de kan bidra med i bolaget. En teknikchef på ett av finalbolagen suckade över situationen och konstaterade att 21-åringen Siri Andersson, som fick en viral succé när hon sade upp sig från jobbet och satte upp en sajt där hon ”sökte Sveriges bästa chef”, är rätt typisk för hennes generation. Arbetsgivaren måste bevisa att de har en kul och bra arbetsplats att erbjuda. Annars kan de glömma talangerna.
Amerikanska tillväxtbolag har under senare år erbjudit alltmer så kallade perks med allt från äggfrysning för unga kvinnor till boxningsringar på jobbet. Jag tror det är ganska meningslöst. Undersökningar visar att talangerna i större utsträckning söker arbetsgivare med socialt patos och produkter eller tjänster som på något sätt påverkar samhället i en positiv riktning. Det räcker alltså inte att vara en bra chef och ett kul gäng – sysslar du med att bygga enarmade bandit-spel på nätet kanske du ändå väljs bort som arbetsgivare.
Dessutom ...
... tror jag att Nokia har en enormt lång väg att gå om de ska tillbaka in på konsumentelektronikmarknaden igen. En legotillverkad surfplatta 2014 är bara en stor nyhet i Norden.