Full fart på jobbet och bra tryck i karriären? Ekorrhjulet snurrar vettlöst fort, men det är kul, eller hur? Trevliga kolleger, precis lagom utmanande arbetsuppgifter och schysst lön. Åren går och plötsligt har du varit både fem och tio år på samma ställe. Hur gick det till?

Tänk dig ett vägskäl: Stor omorganisation, alla måste söka om sina tjänster. Möjligheten finns att ta ett ”paket” och hoppa av, men du är en av dem som kan räkna med att få en tjänst som ungefär motsvarar den du har i dag. Om du vill. Du måste alltså välja. Fatta ett aktivt beslut. Vad gör du?

En snabbklättrande ung kvinna i min närhet står där just nu i vägvalet och våndas. Hon hade inga planer på att byta arbetsgivare eller inriktning. Det var ju så kul, allt har gått av bara farten, snart tio år har runnit i väg och hon identifierar sig verkligen med företaget, som är en riktigt bra arbetsgivare på alla sätt.

Hon berättar om sig själv och sina känslor för företaget. Hon är just den sortens medarbetare som jag själv som chef har satt väldigt stort värde på och absolut vill behålla. Men när jag nu sätter mig på andra sidan bordet, bredvid en person mitt i karriären som ber mig om råd, så säger jag utan att tveka; ”Hoppa, för allt i världen, hoppa!”

För sett ur individens perspektiv, människan som ska tillbringa sisådär 40 år i yrkeslivet, finns det all anledning att stanna upp och fundera på hur man vill bygga sin bana. Helst göra det innan man har blivit alltför formad av ett enskilt ställe, alltför bekväm i organisationen, kulturen och rutinerna. Därtill lite småskraj för världen utanför, där man inte är ”någon”, utan dessutom gärna blir betraktad som lite suspekt av en ny arbetsgivare, som – med gott fog! – undrar om det går att forma om någon som jobbat så länge på samma ställe.

Så jag säger ”Hoppa!” Efter tio år är det hög tid att röra på sig!

Men vart?? Mitt råd är att leta upp ett jobb där du kan hitta två olika tuvor att sätta fötterna på: En välbekant tuva, ett område där du känner dig trygg i din kompetens och erfarenhet. Där du vet att du kan leverera. Andra foten sätter du på en ny, spännande tuva, där du måste utveckla ny kunskap. En tuva som sedan kan bli din trygga bas när du tar dig an nästa nya utmaning, som blir nästa bas. Ja, du förstår.

Det jobbiga är att ansvaret för allt det här är helt och hållet ditt eget. När det gäller att byta jobb kan du nämligen varken förlita dig på din nuvarande arbetsgivare, rekryteringsföretag, eller på en ny möjlig arbetsgivare.

Absolut inte för att någon av dessa är illistig och vill dig ont, utan därför att de helt enkelt har sina intressen främst. Inte dina. Under många år kan dessa intressen vandra utmärkt vackert hand i hand. På bra jobb är det så. Men sannolikheten att ni följs åt hela ditt yrkesliv är rätt liten. Och den enda som tar ansvar för just din väg är du själv.

Det är du som måste packa din ryggsäck med bra grejer (läs kompetens och erfarenhet!) som behövs för att göra resan kul hela vägen.