Outsourcing är i dag en självklarhet och många bolag är inne på andra eller tredje vändan samtidigt som molntjänster knackar på dörren och ersätter delar av outsourcingaffären. Så långt inget konstigt. Men så finns det it-dinosaurier som inte så lätt låter sig outsourcas eller ännu mindre förvandlas till en smidig och kostnadseffektiv molntjänst. Jag pratar om hemsnickrade system.

En gång i tiden var de effektiva lösningar på specifika problem. Floran av företagsprodukter var mindre och stora it-avdelningar med duktiga utvecklare kunde i många fall själva lösa de tekniska utmaningar som affärssidan behövde hjälp med.

Nu har de hemsnickrade systemen blivit en riktig sjunkmina i den moderna it-organisationen. Fungerande outsourcing bygger på att det finns en marknad med ett antal leverantörer att välja mellan. När det kommer till hemsnickrade system är det sällan någon leverantör som vill ta sig an drift och support. Man saknar personal med rätt kunskaper och det egenutvecklade systemet passar sällan ihop med arkitekturen hos outsourcingleverantören. Resultatet blir att de systemen fortsätter att köras internt eller att man fastnar med en outsourcingleverantör som utan priskonkurrens tar hutlöst betalt.

Det räcker inte med att det är dyrt att drifta och underhålla – det finns stora affärsmässiga risker med sådana system eftersom tekniken ofta är ålderdomlig och de medarbetare som kan systemen tenderar att närma sig pensionsåldern.

Om det vore lätt att byta ut det hemsnickrade hade varenda vettig cio gjort det för längesen. Molnutvecklingen gör att vi snart kommer till en brytpunkt där de äldre egentutvecklade systemen är alltför dyra och farliga att fortsätta använda. För i molnet finns det inte en endaste leverantör dit ett hemsnickrat system kan migreras – oavsett hur mycket man betalar. Molnet som sådant kommer obönhörligen att tvinga varenda cio att släcka de hemsnickrade dinosaurierna. För alternativet är att bygga ett äldreboende på it-avdelningen.

Dessutom ...

... är det intressant att se hur teleoperatörerna svarar på problemet med låga marginaler på datatrafik: Nu konsolideras verksamheterna i Danmark och Norge. Vad händer i Sverige?