– Det intressanta nu är vad vi kan hitta på att använda i stället för Microsofts produkter. Det ska vi analysera nu. Hur ser förutsättningarna egentligen ut för att använda exempelvis Google Apps? Det vet vi inte med säkerhet idag, säger Staffan Olowsson, it-direktör på Försäkringskassan.

Läs mer: Så krisorganiserade F-kassan under it-kraschen

Flera kommuner som använt Google Apps i exempelvis skolor har fått problem med Datainspektionen och personuppgiftslagen. Men det utgör i sig inget hinder för Försäkringkassan att utreda förutsättningarna att använda att Google Apps for Work i stället för Office.

– Det är i alla fall något som vi vill undersöka ordentligt. De juridiska förutsättningarna är komplicerade. Jag tror ändå inte att det skulle behöva vara helt omöjligt, säger Stefan Olowsson.

Försäkringskassan beslutade tidigare i år att inte förnya sitt Enterpriseavtal med Microsoft. Kvar finns nu bara ett supportavtal som gäller i ytterligare tre år. Stefan Olowsson har tillsatt en projektgrupp som fram till det supportavtalet löper ut ska utreda vilka alternativ till Office och Windows som kan bli aktuella för Försäkringskassan.

Läs mer: "Största haveriet någonsin"

– Vi tyckte inte avtalet var värt pengarna. För oss skulle det handlat om en kostnad på närmare 100 miljoner kronor under den kommande treårsperioden, förklarar han.

Ytterligare en faktor som fick myndigheten att vända Microsoftavtalet ryggen är kostnaderna för att uppgradera mellan Windowsversioner.

– Det kostade oss att närmare 80 miljoner att gå från Windows XP till Windows 7. Men sedan tycker vi dessutom att det är hög tid att på allvar börja fundera på vad det finns för alternativ. Vi ser ju vart marknadstrenderna är på väg. Hur många ytterligare plattor och smartphones kommer vi att använda inom några år? Vi kommer knappast och jobba med Microsoft Word i dessa produkter. Det kanske är dags att titta på något annat helt enkelt, säger Stefan Olowsson.

Vilka övriga alternativ kommer er projektgrupp att titta på?

– Det finns ju att antal open source-varianter att analysera. Sedan kan det också dyka upp helt nya alternativ under den treårsperiod som vi har på oss. Vi kommer att hålla ögonen öppna under de kommande åren. Så vi hoppas att hitta en fullgod lösning under den tidsrymd vi har, avslutar Stefan Olowsson.