Jörgen Lindqvist
Jörgen Lindqvist

En mulen novembermorgon stod det en trollkarl utanför entrén och jonglerade. Medan morgontrötta dotcommänniskor tog sig dagens första kaffe dök han upp på varje våningsplan och drog lite sköna trick. Jag var 27 år och hade tidigare jobbat på lokaltidning där personalförmånerna sträckte sig till en herrmiddag med isterband.

Jag fattade ingenting: En trollkarl! Gratis konsolspel som stod överallt! After work med gratis grogg! Året var 1999 och jag kände mig som en kung. Om min arbetsgivare gav mig de här grejerna – då jäklar måste det jag gör vara viktigt och därmed arbetstimmarna långa.

Bolaget hette Spray och det dröjde inte särskilt länge innan allt hade gått åt skogen. Men ändå. De där små förmånerna, som i dag verkar som ingenting, fick mig och mina kollegor att känna oss oövervinnerliga och gjorde kanske Spray till ett bättre bolag.

Det är lätt att skratta åt hur startupbolagen smörjer sina anställda i Silicon Valley i dag. Ägginfrysning, färdiglagade måltider från morgon till kväll och långresor i en hel månad. Jag tror ändå att det kan vara värt kostnaden.

Läs mer: It-Stockholm satsar helst på hälsa

Personalen känner en stor samhörighet och får en känsla av att vara utvalda och duktiga. När jag tittade mig i spegeln på toaletten var den så finurligt utformad att mina ögon var inringade av varsin strålande stjärna.

Ja, det kunde inte vara annat än otroligt kul och inspirerande att jobba på Spray där och då.

De flesta inser att förmånerna även påverkar vilket löneutrymme som bolaget har möjlighet att ge sina anställda. Det är egentligen irrationellt att välja förmåner i stället för lön på ungefär samma belopp. Men vi gillar att skämmas bort. Och den som blir bortskämd står i skuld.

Arbetsgivaren behöver då inte be två gånger när ett kapsejsande projekt måste räddas med många övertidstimmar.

Dessutom ...

... tycker jag att försäljningen av Evry är förvånansvärt passiv. De stora nordiska drift- och konsultjättarna har haft det tungt i flera år och jag hade förväntat mig en större typ av fusion för att lösa några av de strukturella problem som bolagen har.


Jörgen Lindqvist