Du låter barnen twittra – varför det?
– Många uppfattar det som att jag är väldigt pigg på att dela med mig på sociala medier. Egentligen är det snarare tvärtom – jag är gärna på sociala medier men delar med väldigt lite. Det här är ett sätt att låta eleverna lära sig att tänka till kring vad de delar med sig i sociala medier och källkritik. Vi pratar nästan varje vecka om hur man ska tänka när man gör sina inlägg. De har kommit fram till överenskommelser som att ingen skriver någon annans namn specifikt eller att man inte skriver om det varit bråk mellan några på rasten exempelvis. Det handlar om att ha samma regler som vi alltid borde ha i livet – tänk till tre sekunder innan ni trycker på skickaknappen.

Kollar du deras inlägg innan de skickar iväg dem?
– Nej. När vi började för tre år sedan, det var i samband med att vi fick Ipads, så var kontot låst. Men när det gått någon månad öppnade vi upp det. Visst kan man oroa sig för att de skulle skriva något olämpligt men de har skött det väldigt bra. Och vi talar ju varje vecka om inläggen som gjorts och diskuterar. Det enda är att de inte är så pigga på att svara om någon ställer en fråga – som att de skriver att de ska ha lunch och någon undrar vad det är. De blir lite ställda och vet inte riktigt hur de ska svara så då brukar jag gå in från mitt twitterkonto och svara åt dem.

Hur går det till rent praktiskt?
– Varje dag har vi en klassreporter som är ansvarig för att göra några inlägg. Andra kan också göra det men den personen har ansvaret. Sedan är det väldigt olika hur de hanterar det – en del vill att det ska vara perfekt och det tar all deras energi. Andra bara skriver. Och en del har tyckt det varit jobbigt och då har de sluppit. Det märks också att de är på väldigt olika nivåer. En del har varit väldigt lite på internet – mest på Bollibompasajten och så. Andra har en nätnärvaro redan. Även om de inte säger något om det kan man ana att de redan finns på Facebook och sådär.

Tycker föräldrarna att det är kul att följa barnens skoldagar på Twitter?
– Nja, de flesta finns inte på Twitter. Men jag har ett Facebookkonto där jag delar med mig av vad klassen gjort under dagen och där jag skriver åtminstone varannan dag.

Vad tycker barnen om att twittra?
– Eleverna tycker om det. Det finns ingen chans att vi lägger ner det nu. Och sociala medier kommer ju in utifrån så det gäller att ta in det i undervisningen och se till att det blir rätt.

Fakta

2011 startades klassläraren Marcus Johansson kontot @abyelev34. Första månaden var det inte publikt men sedan öppnade han upp det. I början hade kontot runt 40 följare men i dag har klassen drygt 750 följare. När eleverna börjar i 5-6:an slutar de ha ett gemensamt klasskonto men diskussionerna kring sociala medier fortsätter.