Amerikanska programleverantören Parallels har främst gjort sig ett namn kring produkter som gör det möjligt att köra Windows på Mac men har under senare år satsat allt mer på molnbaserad virtualisering.

Företaget introducerade 2001 produkten Virtuozzo Containers för Linux medan Windowsversionen kom 2005.

Parallels har alltså stor erfarenhet av den containerteknik som många först på senare tid har fått upp ögonen för, främst genom framgångarna för Docker.

Läs mer: Microsofts moln uppgraderas med Docker

Nu meddelar Parallels att nästa version av Virtuozzo samt Parallels Cloud Server ska få inbyggt stöd för Docker vilket ska stärka företaget i konkurrensen med Google, Amazon och Microsofts Azure som redan är på banan med denna paketeringsteknik.

I ett uttalande säger Parallels teknikchef James Bottomley att man i nästa version av molnservern ska göra det möjligt att köra Docker ovanpå de containerbaserade virtuella maskiner som kunderna redan skapat i Cloud Server.

Det är en teknisk lösning som även förespråkas i Project Atomic där företag som Red Hat och Canonical ingår. Skillnaden är dock att Parallels kunnat köra containrar ovanpå Linux i åratal medan Linuxdistributörerna först nu börjat komma till skott.

Läs mer: Microsoft tar Docker till Windows

Karlstadföretaget Ipeer har i flera år använt sig av Parallels teknik för programpaketering för att automatisera utrullningen till både publika moln och hybridmoln. Företagets marknadschef Erik Arnberg säger att Parallels är världens största leverantör av mjukvara för automatisering.

– Hos oss använder vi Parallels Automation och Virtuozzo men inte Cloud Server så den uppgradering som de nu gör kommer inte att påverka våra kunder. De kan redan nu köra Docker via Linuxdistributionen CoreOS där alla applikationer är tänkta att köra via Dockercontainers.

Fakta

Ett sätt att förpacka en applikation, samt alla omkringliggande mjukvaror och inställningar som krävs för att den ska fungera. Detta kallas containerteknik och Docker har blivit något av standard på Linux. Microsoft har omfamnat Docker i sin molntjänst Azure sedan i somras, men bara på virtuella maskiner som kör Linux.
Nu är tekniken på väg att ta steget över till Windows Server.
Sedan tidigare stöder både Google och Amazon Docker i sina molntjänster.