Det svenska företaget Nordic Edge, som utvecklat en plattform för identitetshantering, hade stora framgångar inom framförallt offentlig sektor och i synnerhet inom landstingen. Många landsting använder Nordic Edges plattform för identitetshantering. HSA, som är den elektroniska katalogen med uppgifter om personer, funktioner och enheter i alla kommuner, landsting och privata vårdgivare, är till exempel helt beroende av produkten.

Läs också: Molnet nästa för ransomware

2011 köptes Nordic Edge av Intel och ingår numera i Intel Security. Frågetecknen om vad som skulle hända efter fusionen har varit många och många före detta medarbetare på Nordic Edge har lämnat företaget. Offentlig sektor har lagt ned enorma resurser att implementera plattformen. I höstas kom beskedet, som väckte bestörtning hos många. Nästa år upphör Intel Securitys support för plattformen. Att införa en ny plattform för identitetshantering uppskattas ta ett helt år.

Nu har läget ljusnat något. Detta sedan före detta medarbetare på Nordic Edge startat ett nytt företag med det passande namnet Phenixid. Enligt uppgift har Phenixid tecknat ett avtal med Intel Security och i dagsläget ser det ut som om de svenska kunderna även i fortsättningen kan få support för plattformen. Computer Sweden har sökt grundarna av Phenixid för en kommentar.