John Fowler är en av arkitekterna bakom Oracles kommande Sparc M7-processor. Han hävdar att generella processorer, exempelvis Intels x86-design, är på väg ut.

–På sikt kommer generella processorer att bli mindre intressanta, säger han.

John Fowler leder Oracles satsning på en ny form av processorer där beräkningskapaciteten kan lyftas av från applikationerna. Genom att förprogrammera vissa funktioner och lägga dem på processornivå går det att utföra beräkningar snabbare och säkrare.

Det innebär samtidigt att processorerna blir mindre generella. Funktioner som säkerhet och acceleration finns inlagda från början.

Så sker redan i många smarttelefoner. Drivkraften är att exekveringen blir snabbare och att mindre design möjliggörs, vilket i sin tur banar väg för ännu snabbare processorer.

– En stor del av spelutvecklingen sker på det sättet, med acceleratorer och funktioner på kärnnivå, säger John Fowler.

Det var i somras som Oracle avslöjade att den kommande Sparc M7-processorn för Unixmaskiner får en ny och kompaktare design med mellan tre och fyra gånger högre prestanda än tidigare på Oracles egna applikationer. Den ska framför allt köras på de senaste versionerna av databasen, i dagsläget 12C.

Designen ska även ge förbättrad säkerhet eftersom säkerhetsfunktioner kan läggas in direkt på chippnivå.

Även Javaprogrammering underlättas genom att minneshanteringen, Garbage-collection för Java, samt kryptering och klustring hanteras på chippnivå.

Samtidigt hänger många frågetecken i luften. Ett är hur programföretag som utvecklar tredjepartsmjukvara för många olika servermiljöer, inklusive Oracles, kommer att ta emot företagets nya chippstrategi.

Fakta

John Fowler är chef för Oracles enhet Engineered systems, som bland annat utvecklar och säljer innefattar servar, processorer och mjukvara. Han började påOracle när företaget köptes av Oracle 2010. John Fowler ansvarar för utveckling av Sparc- och x64-baserade servrar, samt för nätverks- och lagringsteknik och för operativsystemet Solaris.