För nionde året i rad delades utmärkelsen Årets cio ut av Computer Swedens systertidning CIO Sweden på Berns i Stockholm i går kväll. I år gick den till Klas Bendrik, cio på Volvo Cars sedan fyra år tillbaka.

– Det finns inget egenvärde i it – värdet uppstår i nästa steg när Volvo som företag har nöjda kunder, tjänar mer pengar och visar på en sund tillväxt. Samtidigt är it i dag en helt integrerad del i allt vi gör – utan it stannar Volvo, säger han till CIO Sweden.

– Vi har it för att sälja bil, serva bil, tillverka och utveckla bil, samt för att hålla våra kontorsfunktioner uppe. Och allt detta ryms inom vår vision för it på Volvo Cars, som är att it ska vara en konkurrensfördel för Volvo. Det skiljer sig väldigt starkt från hur det var förr.

Klas Bendrik leder en organisation som består av 500 it-anställda globalt. De betjänar 28 000 Volvoanställda i världen, men indirekt också återförsäljare och partner.

Efter att skilsmässan från Ford blivit klar har ett av de stora uppdragen varit att etablera den nya it-organisationen. Men det handlar snarare om att utgå från Volvo Cars övergripande strategi och se vilka konsekvenser den innebär för it än att skapa en separat it-strategi.

Ett exempel är det övergripande målet att halvera ledtiderna vid utvecklingen av en bil fram till 2020. Det kräver mer virtuell utveckling och virtuell testning – mer avancerad mjuk- och hårdvara, mer beräkningskapacitet förklarar Klas Bendrik.

– Det visar hur it-strategin bygger upp mot ett affärsmål – att reducera ledtider, förklarar Klas Bendrik.

Vad är han då själv mest stolt över? Tre saker konstaterar han.

– Separationen från Ford, där vi på 18 månader separerade all infrastruktur och alla applikationer utan att den operationella verksamheten stördes. Vårt arbete med uppkopplade kunder och bilar, som pilotprojektet med Linas Matkasse, då vi införde ett nytt affärs- och innovationstänk. Och det faktum att it-funktionen numera rankas som en av koncernens mest motiverade medarbetarskaror i våra enkäter.

Det stämmer väl ihop med juryns motivering till priset där den särskilt lyfter fram hans förmåga att lyfta rätt människor, leverera resultat och hålla kursen mot ett rörligt mål.

– Att vara med och bryta ny mark, utveckla ett företag, en verksamhet och en bransch och samtidigt ha en fast bas i en existerande leveransmodell – det tycker jag är en fantastiskt fin kombination, säger Klas Bendrik.

Fakta

En skilsmässa, en nystart och en spännande framtidsresa är ut­maningar Klas Bendrik har klarat med bravur. Med sin unika förmåga att lyfta rätt människor i rätt roller samt leverera resultat, har han lyckats hålla kursen mot ett rörligt mål och iscensätta visionen ”Making a difference in the world”. Idag förstår hela verksamheten att utan it stannar Volvo.

Tre ytterligare utmärkelser delades ut vid CIO Awards:

  •  Årets digitala inspiratör delades av läraren Karin Nygårds och frilanspedagogen Teres Raymond för Teacherhack – hacka läroplanen!
  •  Årets projekt blev Karolinska institutets sms-livräddare.
  •  Årets hållbara projekt gick till ”Dr Maombi” som är swahili och betyder ”jag önskar en läkare” för människor på landsbygden i Tanzania.