E-legitimationen – skulle inte den vara på plats?
Inte nog med att arbetet med ett nytt system för e-legitimation redan är rejält försenat – i våras slog också flera myndigheter larm om att säkerheten inte håller måttet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap drog i gång en granskning och kunde under hösten bekräfta farhågorna. Hur bristerna ser ut är hemligstämplat liksom de 22 åtgärder som behövs för att täta systemet. Och arbetet fortgår.
Mobilbetalningarna som inte slog igenom
Nu kommer vi snart betala med mobilen i butikerna. Eller inte. Dragkampen om marknaden har mattats – Swedbanks lösning Bart lade ner i början av 2014. Seamless alternativ Seqr går dåligt. När Ica nu drar i gång möjligheten att betala med mobilerna kör de därför ett eget spår. Apple Pay är inte på plats i Sverige ännu. Och fortfarande har vi kunder inte riktigt fattat varför vi ska betala med mobilen.
Svalt intresse för statlig brevlåda
Den statliga digitala brevlådan Mina Meddelanden fanns på plats 2012. I mars 2014 hade fyra myndigheter, en kommun och 48 000 medborgare anslutit sig. I oktober anslöt den privata aktören Bring påsin motsvarande tjänst Digimail till Mina Meddelanden och då var fortfarande fyra myndigheter och en kommun anslutna men antalet anslutna medborgare hade blivit 100 000. Om det verkligen ska bli den plats där svenska medborgare får sin myndighetspost lär det fortsätta vara en långbänk i många år med den ökningstakten.
Hälsokonto valsar i domstol
Nu har det gått ungefär ett år och åtta månader sedan det personliga hälsokontot upphandlades på uppdrag av den dåvarande regeringen. Capgemini tog hem upphandlingen och affären är värd runt en kvarts miljard kronor. Sedan dess har överklagande på överklagande följt. Förra hösten skulle de första tjänsterna ha varit på plats och under 2014 skulle kontot, med namnet Hälsa för mig, varit tillgängligt för alla svenskar som skulle kunna lägga in sina egna hälsouppgifter där. Nu står det still.
Sista sucken för Pust
Polisens stora it-projekt blev en alltmer plågsam långbänk som i våras slutade med fiasko och nedläggning. Efter att polisen 2011 beslutades om ett plattformsbyte för det splitternya it-systemet Pust – från Java till Siebel – gick allt snett. När systemet togs i bruk 2012 var det en katastrof för användarna och anmälningarna mot det strömmade in. Problemen var så allvarliga att de hamnade på regeringens bord under 2013 och i februari 2014 skrotades det helt sonika.