Internet of things, IOT, sakernas internet. Kärt barn har många namn. Men begreppet kommer att revolutionera samhället, enligt de flesta förståsigpåare.

Så beskrevs digitaliseringen med internet of things som den extra kryddan på den stora Gartnerkonferensen i Barcelona i höstas.

– Antalet uppkopplade intelligenta enheter kommer att fortsätta växa och ge smarta saker förmågan att känna, tolka, kommunicera och förhandla och effektivt ha en digital ”röst”. Cio:er måste leta efter möjligheter att bygga nya tjänster, användningsområden och affärsmodeller som baseras på den här tillväxten , säger Gartners analytiker Steve Prentice.

Läs mer: Java ska knyta ihop sakernas internet

Det är ett tungt ansvar som vilar på cio:ns axlar, enligt Gartner. Men vad innebär det i verkliga arbetslivet?

Riksbyggen är ett företag som undersöker möjligheterna som IOT ger. Cio:n Mattias Hindfeldt berättar att han funderat en hel del på hur han ska kunna utnyttja de nät och sensorer som redan finns i bolagets fastigheter.

– Vi har massa fastighetssystem som är uppkopplade. Det finns också en massa sensorer i hemmet. Nu har vi börjat driva de här frågorna. Hur kan vi utnyttja det här?

Läs mer: Intel satsar stort på internet i allt

Riksbyggen har engagerat sig i ett Vinnovaprojekt som går ut på att visa hur hem och fastigheter med många it-tjänster kan dela på infrastruktur. Sensorer, routrar och annan infrastruktur kan kopplas ihop för att spara pengar och minska klimatpåverkan. Det ska också minska tröskeln för nya aktörer att komma med teknik och tjänster.

– Det är när de här sensorerna samverkar och kan byta information med varandra som det blir intressant, säger Mattias Hindfelt.

– Men sedan måste man ställa sig frågan: Vilka tjänster kan man sälja till de boende? Teknik ska finnas för att det finns ett problem att lösa, inte för tekniken i sig.

Mattias Hindfeldt ger exempel från vården där det arbetas med larm och webbkameror. Nyckelhantering är ett annat område. Sopkärl som larmar när det börjar bli dags att tömmas, ytterligare ett. Liksom glödlampor som skickar en signal när de är på väg att slockna.

– Men det är ungefär där vi är. Vi håller på att fundera på tjänster. Men jag kan säga att för mig som cio är det här områden som tidigare varit stängda för mig. Det har legat på förvaltningen. Men jag tror att it och förvaltning måste samverka här, säger Mattias Hindfeldt.

– Man drömmer att komma på en Spotify- eller Netflixtjänst för de boende. Men jag vet ärligt talat inte vad det är ännu. Förmodligen är det något startupbolag som sitter på nyckeln. Jag tror inte att den lösningen kommer från HP, Microsoft eller Oracle. Det som är disruptivt kommer från någon som kommer på en ny idé, och som inte sitter fast i gammal legacy eller licensmodeller från helvetet.

Och under tiden som cio:n och alla andra funderar – så kopplas nya saker upp. De var nästan tre miljarder förra året, de uppkopplade sakerna. Nästa år väntas de vara fem miljarder.

Fakta

Enligt analysföretaget Gartner kommer det att finnas 4,9 uppkopplade saker 2015. Det är en uppgång med 30 procent jämfört med 2014.
2020 väntas 25 miljarder prylar vara uppkopplade.
Ur ett branschperspektiv väntas tillverkningsindustri, energi- och transportindustrierna vara de vertikaler som i störst utsträckning använder sig av internet of things 2015.
Men det här väntas förändras under resans gång och fem år senare väntas energisektorn ha tagit ledartröjan framför tillverkningsindustri och offentlig sektor. Myndigheter väntas växa i samband med att de börjar investera i smarta belysningar på gator och torg. Drivkraften för energisektorn är de smarta elmätarna.

Så här väntas utvecklingen se ut (antal uppkopplade saker):
2013: 3,0 miljarder
2014: 3,75 miljarder
2015: 4,88 miljarder
2010: 25,0 miljarder

Källa: Gartner