De senaste fyra åren har elva till 16 personer omkommit i trafiken varje jul och nyårshelg, enligt Transportstyrelsens skade- och olycksrapportering STRADA. En av anledningarna är det vanligt förekommande rattsurfandet. Med mobil och internet ständigt nära till hands ökar risken för att människor ska skada sig ute på vägarna. Majoriteten av de olyckor som sker är kollisionsolyckor - ofta orsakade av bristande uppmärksamhet. De flesta av olyckorna sker i regionerna omkring Västa Götaland och Skåne.

– Ungdomar har många gånger svårt med riskbedömning och har hög tilltro till sin förmåga att göra flera saker samtidigt, säger Hans Yngve Berg, trafiksäkerhetsanalytiker på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Det är sedan den 1 december 2013 olagligt att använda en mobiltelefon eller gps på ett sådant sätt som gör dig farlig i trafiken. Det innefattar exempelvis att twittra eller att uppdatera sin status på Facebook. Straffet om man blir påkommen med att rattsurfa är böter och i grova fall kan man även bli av med körkortet.

Transportstyrelsen har även lanserat ett antal reklamfilmer som ska uppmärksamma oss på riskerna. Filmerna har redan setts av setts av nästan en halv miljon människor men har du missat dem så finns de här. På deras hemsida kan du även göra ett test för att se om du är en rattsurfare.