Svenskar har alltid varit med och utvecklat internet via standardorganisationen Internet Engineering Task Force, IETF. När en av standardorganisationens styrgrupper nyligen valde in medlemmar fanns Loa Andersson med. Invald blev också Kurt Erik Lindqvist, operativ chef för Netnods knutpunkter. Sedan tidigare är internetgurun Patrik Fältström med.

Vad sysslar egentligen Internet Architecture Board, IAB, med?

– IAB har ett mer långsiktigt perspektiv. Vi ska se till att internet fungerar om tio år. Se till att alla standarder som utvecklas passar in i en helhet.

– Det dagliga arbetet sköts av Internet Engineering Steering Group, IESG, som också tar de flesta besluten. IAB är mer rådgivande, men är inblandat i valet av vilka som ska vara med i IESG.

Hur kan den svenska närvaron i IAB påverka it-utvecklingen i Sverige

– En fördel med att ha tillgång till IETF och IAB är att vi snabbt kan ta hem nyheter.

– Själv tycker jag att svenska företag kan bli bättre på att utnyttja den möjligheten. Tyvärr är de rätt kortsiktiga i sitt tänkande. Den uthållighet som Ericsson pratade om för några år sedan är helt bortblåst.

Vad sysslar IETF med nu?

– Det beror lite vilket område man jobbar med. De som sysslar med tillämpningar tittar mycket på säkerhet. Sedan har du de som tittar på transportlagret och då är det i stor utsträckning ip version 6 som gäller.

– Där jag hör hemma är hur användarna ska få tillgång till kapacitet en viktig fråga. Routing är i centrum. Sedan är det frågan om nya tekniker för att effektivisera routingen.

Vilket är det största hotet mot internets framtid?

– Att EU lagstiftar bort möjligheten till fritt informationsutbyte. Fildelning är ett bra exempel. Det finns många som vill förbjuda och stoppa all fildelning, även när det är lagligt.

Du har arbetet på en rad olika företag, vad har varit roligast?

– Jag kan inte säga att det ena eller andra har varit roligare. Det är lite olika saker som varit kul. Acreo är ett väldigt dynamiskt ställe att jobba på. Alla sitter och tänker på nya tekniker.

– Att jobba på Utfors gav ett operatörsperspektiv. Det lärde jag mig en hel del av. Vi var tidiga med att bygga ett ethernetbaserat nät. Då var det många som sa att det inte skulle fungera. I dag tittar alla operatörer på ethernet.

– På Bay Networks kom funktionerna med i produkter sex månader efter att de hade utvecklats.

Hur var det att jobba på Utfors när det stormade som mest?

– Jag slutade jag innan det blev som värst och märkte inte mycket av problemen. Det gick väldigt fort på slutet.

Fakta

Namn: Loa Andersson.
Ålder: 57 år.
Yrke: Nätarkitekt på Acreo.
Aktuell med: Nyinvald medlem i Internet Architecture Board.
Visste du att…
…Loa åker långfärdskridskor. Tyvärr har det inte blivit mycket åka av i år.