I höstas presenterade Google ett nytt användaravtal för molntjänsten Google Apps. Ett uttalat syfte var att göra det lättare för myndigheter att använda molnprogrammen och samtidigt följa kraven i personuppgiftslagen, Pul.
Datainspektionen har vid flera tillfällen slagit ner på bland annat skolors användning av Google Apps, eftersom Googles tidigare standardavtal inte följt Pul-kraven.

Läs mer: Nästan ingen vill upphandla Google Apps

Men i det nya användaravtalet för molntjänsten går Google Datainspektionen till mötes på flera avgörande punkter, enligt Ola Persson, vd för Avalaon Innovation Solution som levererar Google Apps-lösningar.

– Det nya avtalet är fantastiskt starkt sett utifrån de krav som Datainspektionen hittills ställt. Rent juridskt är det vår uppfattning att alla myndigheter nu har möjlighet att använda Google Apps utan att riskera Datainspektionens kritik, sa han till CS efter att avtalet presenterats tidigare i höstas.

Den enda återstående pusselbiten som saknades är att Datainspektionen prövar den nya avtalet, enligt Ola Persson.

– Vi skulle kunna slå på stora trumman redan nu och säga att de juridiska frågetecknen är uträtade nu. Men det blir starkare om Datainspektionen uttalar sig om det här nya avtalet.

Nu har Datainspektionen hittat en formell anledning att dra igång den efterlysta granskningen av det nya Google-avtalet.

Det handlar om Simrishamns kommun där Google Apps används i skolundervisningen. I somras slog Datainspektionen fast att kommunens avtal med Google inte följde Pul-kraven. Efter att det Googles nya användaravtal började gälla i höstas vill kommunen att Datainspektionen gör en ny granskning.

Enligt Datainspektionen kan resultatet av granskningen få "stor betydelse" för andra myndigheter som vill använda Google Apps och även andra molntjänster. Granskningen väntas bli klar under våren nästa år.

Fakta

Bland myndigheter är det idag främst inom skolan som Google Apps används. Men användarna finns även inom privat sektor. Här är några exempel:
Klarna, Spotify, Bonnier Tidskrifter, Polygon Group, Ericsson och Eniro.