Microsoft chockar spelvärlden
Microsoft hostade upp 18 miljarder kronor för den svenska spelutvecklaren Mojang, som ligger bakom Minecraft – och försatte spelvärlden i chock. Minecraft, denna symbol för indiespel, slukas av en global programjätte. Ur Microsofts perspektiv finns en hel del logik bakom köpet. Minecraft är omåttligt populärt i de yngre kullarna och Microsoft vill säkra nästa generations programmerare och användare.

Slutspekulerat om Videoplaza
Plötsligt händer det. Videoplaza har under flera år setts som en uppköpskandidat. I oktober köper det australiska telekombolaget Telstra upp bolaget, som utvecklat en annonsplattform för onlinevideo, för en halv miljard kronor. Videoplaza har flyttat huvudkontoret till London, men har kvar sin utvecklingsavdelning i Stockholm. Telstra ska dubbla den styrkan, från 35 till 70 personer.

Hit-bolag slukas
Ytterligare ett stort telekombolag som varit ute och shoppat svenska teknikbolag är Teliasonera, som i höstas lade beslag på Ipeer, för att stärka sitt molnerbjudande. Ipeer har 65 anställda och de går in i dotterbolaget Cygates verksamhet. Ipeer är för övrigt ett av tre bolag som var med på Computer Swedens Hit-lista över svenska snabbväxare som köpts upp under året. Också Tail-ff Systems och Pingdom gick från att vara Hit-bolag till att bli uppköpta. I deras fall var det Cisco och Solarwinds som öppnade sina plånböcker.

Riskkapitalister vann dragkampen om Evry
Konsolideringarna bland konsultbolagen fortsätter i oförtruten takt. Börsnoterade Acando köpte upp konkurrenten Connecta för nästan en halv miljard kronor, och bildar därmed ett av de största konsultbolagen på börsen med sina drygt 1 800 anställda. Skälet till affären är att Acando vill få större muskler för att möta stora kunder som H&M och Orkla. Senare under hösten gick norska konsultjätten Evry ut med att bolaget var till salu. Det spekulerades länge om en budstrid, som enligt medieuppgifter stod mellan Tieto, ett indiskt konsultbolag samt riskkapitalbolaget Apax. Det verkar bli Apax som drar det längsta strået i den här kampen. I december lades ett bud på 4,5 miljarder kronor, vilket var lägre än marknaden hade trott, men något konkurrerande bud verkar inte ha kommit. Affären kan bli klar redan i januari 2015.

Glasögon och robotar hett internationellt
Också internationellt har det varit rejäl snurr på uppköpen. Inte minst är det Facebook och Google som varit på jakt. Facebook har lagt beslag på meddelandetjänsten Whatsapp för nätta 21,8 miljarder dollar och Oculus VR, som utvecklar virtuella glasögon. Google har framför allt köpt på sig en mängd robotföretag, men också förvärvat inom områden som artificiell intelligens (Deepmind Technologies) och termostater (Nest Labs).

Det här är ett ändå bara ett axplock av de förvärv som varit i it-branschen under 2014. Så många har förvärven varit – och så höga har prislapparna varit – att det börjat grymtas om en ny bubbla. Högt värderade bolag använder sina aktier för att köpa heta startupbolag. Ännu i sena december fortsätter börsen upp, så mycket talar för att förvärvstrenden fortsätter in i det nya året.