Gartner predikar nexus of forces, IDC tredje plattformen. Men för branschen är det betydligt handfastare och spretigare händelser som kommer att påverka affärerna nästa år. Och om jag får gissa så kommer damernas genomslag, de stundande strukturaffärerna och en stor attack att skapa de bästa nyheterna år 2015.

Strukturaffärerna ökar
Apax köp av Evry i slutet av 2014 var bara början. Inget talar för att marginalerna i konsultbranschen förbättras. Då återstår bara att slå samman lönsamma verksamheter och samtidigt fasa ut olönsamma delar. Eftersom många av konsultbolagen samtidigt är relativt högt värderade kommer det att finnas hyfsat gott med alternativ för uppköpskandidater att välja mellan. Allt blir inte bara defensiva strukturaffärer – även om drivkrafterna bakom affärerna är desamma.

Hyr-pc ökar
Pc-affären återhämtade sig tillfälligt under senare delen av 2014. Den långsiktiga trenden ligger dock kvar – pc minskar sakta men säkert. Däremot kommer hyrlösningar med största sannolikhet att öka. Pc eller skrivbord som tjänst är ett enkelt sätt för kunderna att outsourca stora delar av den besvärliga hårdvaruhanteringen.

Staten leder köparracet
Offentlig sektor kommer att fortsättningsvis att vara het. Socialdemokraterna utlovar nu insatser inom statligt finansierat riskkapital till uppstartsbolag inom it samtidigt som offentlig sektor har mycket kvar att göra inom digitalisering och effektivisering av verksamheten. Håll koll på stora upphandlingar under 2015.

Riktade attacker
Krafter inom EU jobbar för att publika bolag ska tvingas att rapportera intrång. Under 2014 genomfördes flera uppmärksammade intrång och med tanke på att säkerhetsbudgetarna ökar i endast blygsam takt samtidigt som stater och kriminella nätverk fokuserar alltmer på riktade intrång är det nog tid att vi får höra talas om intrång hos stora svenska företag.

Genomslag för damerna
Tidigare har det mest varit vackra ord och förhoppningar men nu börjar det röra sig i ledningsgrupperna i it-branschen. Bolag som HP, Microsoft och Tele2 går i bräschen för att öka representationen av kvinnor på ledande poster inom it och underifrån påverkar kvinnliga nätverk i allt från programmering till ledarskap. 2015 är året då kvinnorna slår igenom på bred front i branschen.

Iot ger stålar
Det har snackats länge om internet of things men 2015 blir året då det går att tjäna pengar på det. Konsultbolag som Sigma och Hiq, som har betydligt bättre marginaler än sina konkurrenter, har satsat hårt på området under ett tag. Nu kommer de att få betalt för sina investeringar och därmed fortsätta att hålla uppe sina marginaler.

Så. Det här är några av områden där det kommer att hända grejer nästa år. Men som vanligt kommer den snabba teknikutvecklingen också att leda oss i högst oväntade riktningar. Och det ju det som gör det så roligt att vara en del av it-branschen! Jag är övertygad att 2015 kommer ännu roligare och ännu mer händelserikt än 2014.