– Det är viktigt att ta reda på vad det är som gjort svenska företag så framgångsrika och förstå vad vi måste göra framöver för att behålla och förstärka den här positionen, säger Mathias Sundin.

Han hänvisar till en kartläggning från Skypegrundaren Niklas Zennström riskkapitalbolag Atomico. Den listar Sverige på tredje plats när det gäller antalet internetstartups som startat under den senaste tioårsperioden och i dag värderas till en miljard dollar eller mer. USA toppar listan med 50 sådana internetföretag, följt av Kina med 26 företag.

Trean Sverige har fem företag på listan – King, Spotify, Skype, Mojang och Klarna, fler än länder som Storbritannien, Tyskland och Japan.

Folkpartisten Mathias Sundin från Norrköping blev känd efter sin bitcoinfinansierade personvalskampanj till riksdagen i höstas. Nu ska han träffa svenska internetstartups för att samla in åsikter om vad som krävs för att bibehålla startupklimatet.

– Målet är att det så småningom ska utmynna i konkret it-politik. Ett område som är intressant kan vara skolans roll. Ska vi exempelvis ha programmering som ett eget ämne i skolan?

Vad tycker du själv i den frågan?
– Jag har inte landat någon definitiv ståndpunkt än. Programmering måste in i skolan i någon form, men exakt hur vill jag diskutera vidare.

Vilka företag vill du helst träffa?
– Självklart vill jag gärna träffa ”The Big Five” – Spotify, Mojang, Klarna, King och Skype. Sedan finns det ju massvis av andra spännande internetbolag som det vore intressant att få träffa och höra deras perspektiv på den här utvecklingen. Så alla får jättegärna höra av sig, säger Mathias Sundin.

Har du fått någon respons hittills?
– Ja, det är fem sex bolag som hört av sig. Det här är väldigt positivt område för Sverige. Vi har de här framgångsföretagen som viktiga förebilder. Men sedan känns det också som ytterligare en våg av nya internetföretag som Truecaller och Tictail är på väg upp.

Du tog emot kampanjbidrag i bitcoin till din personvalskampanj inför riksdagsvalet i höstas. Hur gick det det?
– Jag tog faktiskt enbart emot kampanjbidrag i bitcoin. Det kom in bidrag från flera olika länder i världen. Det blev några tusenlappar. Jag hade väl naturligtvis fått in mer pengar om jag varit öppen för alla typer av valutor. Men jag ville göra detta som ett statement för att visa att jag vill jobba med de här frågorna. Min roll är att underlätta för den här typen av nya tekniker att växa fram.

Vad tror du om framtiden för bitcoin?
– Jag tror att framtiden ljus för själva den här blockkedjetekniken att överföra värden på ett säkert sätt. I dag är bitcoin den valuta som har störst chans att nå framgång. Men det kan också bli någon annan variant av tekniken som tar över. Framöver tror jag inte att det kommer att vara samma fokus på själva valutan som i dag.