Filmtjänsten Netflix dementerade i dagarna rykten om att ha försökt blockera dem som använder vpn för att komma åt tjänsten från länder där den inte är tillgänglig eller för att se utbud som inte är släppt i det egna landet. Och nu visar siffror från Globalwebindex som The Guardian tagit del av att över 30 miljoner gör just på det viset – ser Netflix från ”fel” land. En stor del av dem finns i Kina, över 20 miljoner.

Många som tittar är inte registrerade användare utan delar andras konton – totalt har Netflix 16 miljoner betalande användare internationellt. Men enligt Jason Mander, trendexpert på Globalwebindex, skulle Netflix skjuta sig i foten om man blockerade en stor del av den trafik som kommer från länder utanför det område där tjänsten är etablerad, eftersom det ändå är en bra sak att det rinner in pengar därifrån.

Samtidigt kan Netflix inte bejaka det helt öppet eftersom rättighetsägarna tvingar dem till restriktioner.

– Jag tror att det blir spänt eftersom det egentligen inte är ett problem för Netflix. Filmbolagen är troligen mer bekymrade över det. Men på det sätt som vpn fungerar är det väldigt svårt att se om någon använder det, säger Jason Mander till The Guardian.