Vivek Wadhwa är ett tungt namn i den amerikanska teknikbranschen. Han är en serieentreprenör och författare och han skriver krönikor i tidningar som Washington Post, Forbes och Wall Street Journal.

Computer Sweden träffade honom när han var i Sverige för att tala inför svenska investerare på Skagen Fonders konferens.

Wadhwa talade om hur en våg av nya tekniska lösningar vänder upp och ner på var och varannan bransch. Inom tillverkningsindustri gör robotar att det är billigare för företag att sköta produktionen på hemmaplan än i lågkostnadsländer.

Inom hälso- och sjukvård tar teknikföretagen över.
Det är artificiell intelligens, 3D-printing och internet of things.

– Se på alla sensorer som finns överallt. I dag finns det tandborstar med sensorer i. Och teknikbranschen skakar om läkemedelsbranschen med nya lösningar och produkter. I dag kan du träffa din doktor online.

– Eller tänk hur förarlösa bilar kommer att påverka transportindustrin. Alla jobb som försvinner där. Det här blir omstörtande för så många branscher. Det behövs inga pizzabud och inga tidningsutdelare. Eller varför ska det överhuvudtaget till bilar för det? Det kanske sköts av drönare.

För it-leverantörer och teknikföretag gäller det att vara på tå, säger Vivek Wadhwa. Det dyker upp nya snabbfotade potentiella konkurrenter i en strid ström.

– Det här är den mest innovativa tiden någonsin. Nu kan en entreprenör göra sådant som bara en myndighet kunde klara av tidigare. Företag kommer från ingenstans och växer sig stora. Tänk hur fort det gått för Whatsapp att komma fram och skaffa sig det antalet användare de har, och jämför det med tiden det tog för Skype.

Det är dock uppenbart att Vivek Wadhwa inte är allt för imponerad av de traditionella it-jättarna. De måste lägga in ytterligare en växel för att inte bli omsprungna.

– Det går för långsamt för it-leverantörerna, de har för mycket i bagaget och måste modernisera sig. I dag är det appar och molnet som gäller. För Microsoft gick det alldeles för långsamt under Steve Ballmers ledning och då trodde jag inte de skulle klara det. Men det har blivit bättre sedan Satya Nadella började. Nu är det teknologer som sköter företaget.

Hade då Vivek Wadhwa tips på några särskilda företag som kommer att växa till framtida dominanter, nu när han talade inför investerarkollektivet? Nja, tipset var snarare att identifiera framtidstrender.

– Det är väldigt svårt att försöka peka på enskilda företag. Jag tycker det bästa är att titta på trender och fastna för en trend man tror på, till exempel digitaliseringen av hälso- och sjukvård, och leta efter spännande företag där.
Wadhwa berörde också bristen på kvinnor bland företagen i Silicon Valley som något som måste lösas.

– Kvinnor lämnas utanför i Silicon Valley och det är ett allvarligt problem. Vi stänger ute halva befolkningen. Men jag tycker jag ser framsteg, vd:arna har blivit mer uppmärksamma på det här, och det är där det måste börja. Sådana här förändringar måste ske uppifrån.