Electrolux deltog nyligen på teknikmässan CES. Företaget satsar hårt på att öka kommunikationen mellan olika internetprylar. Enligt Jan Brockmann, som är global teknikdirektör chef på Electrolux, är sakernas internet helt avgörande för företagets framtid.

Men det finns ett stort hinder. De stora it-leverantörerna måste bli bättre på att samarbeta kring protokoll för sakernas internet för att låta prylar i hemmet kommunicera fritt, både med varandra och med andra apparater.

– Jag vill att it-bolagen ska tala med varandra och reda ut sina problem, säger Brockmann, till IDG News.

Vitvarutillverkaren har 45 fabriker med lika många varumärken, bland annat Frigidaire, Eureka and Kelvinator och har som högsta prioritet att låta prylarna prata med varandra. Därför är Electrolux medlem i Linux Foundations allians för att utveckla ett protokoll för kommunikation, kallat All Seen.

All Seen utvecklar protokoll för att låta prylar upptäcka, identifiera och koppla upp sig mot andra prylar. Brockmann arbetar nu för att övertala andra stora leverantörer att gå med i All Seen, då han anser att den standarden har störst stöd.

Han spår en kraftig uppgång för sakernas internet. Exempelvis kan kameror placeras i ugnar som gör det möjligt att kolla hur tillagningen av en helstekt kyckling fortgår. Men det fungerar bara om olika apparater kan kommunicera, vilket i sin tur kräver att olika leverantörer går med på att använda samma protokoll.

Fördjupning: CS Kompendium - Internet of things

Genom att koppla ihop produkter hoppas Electrolux skapa längre relationer med kunderna för att exempelvis skicka recept, avisera om underhåll och erbjuda information om nya produkter, uppger Brockmann. Det kräver också att Electrolux ställer om sina egna it-prioriteringar för att lägga mer krut på big data och kundvård.

– Om det inte finns någon gemensam överenskommelse kring sakernas internet bland leverantörerna kommer den här marknaden inte att ta fart, säger han.

Enligt Philip DesAutels, som är chef för sakernas internet på All Seen Alliance, leder försöken med att få olika protokoll att samverka till liknande språkproblem som när man översätter texter från engelska till franska och därefter tillbaka till franska.

– Programmeringsgränssnitt fungerar likadant eftersom de inte klarar översättning helt och hållet. Därför måste olika leverantörer börja samtala med varandra först, säger han.

David McCall, som arbetar på Intel och är strategisk planerare för den konkurrerande standarden OIC håller med om att det är stora skillnader i ansatser.

– Exempelvis använder OIC öppen källkodslicens för Apache 2.0, som möjliggör patentskydd. All Seen använder sig av ISC från Internet Software Consortium, som vi inte anser täcker lagkraven från många företag. Det gäller att arbeta utifrån de förutsättningar som finns, säger han.

Fakta

All Seen Alliance har idag mer än 100 medlemmar. Några av dem är LG Electronics, Panasonic, Sony, Sharp och Microsoft. Microsoft planerar bland annat att ge stöd för All Seen i Windows 10. Flera strömmade musiktjänster använder sig av protokoll som All Joyn. Därmed kan Spotify, LG och Panasonic koppla ihop sina musiktjänster, tv-apparater och högtalare.

Ett alternativ är OIC, Open Interconnect Consortium, som backas upp av Intel och Samsung, och har ett öppet källkodsprojekt som konkurrerar med All Seen. Även Apple är på gång med en plattform för sakernas internet, Home Kit.